null Lähiruokaselvitys

Ajankohtaista

Lähiruokaselvitys

4.6.2021

MTK-Pohjois-Savo selvittää Innostu tiedosta-hankkeessa lähiruoan myyntiä. Selvityksen alla on lähiruokamyymälän perustamiseen liittyvät asiat sekä muut lähiruoan myyntiin liittyvät seikat.

Aineistot päivitetään tälle sivulle.

 

Lähiruoan arvostus on nousemassa ja sen myötä lähituottajien tuotteiden ostaminen tulee lisääntymään. Kiinnostusta on myös herännyt eri toimintamalleilla toimivien lähituote- ja lähiruokamyymälöiden perustamiseen.

Joten olitpa tuottaja tai asiakas, niin nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus vaikuttaa!

Kyselyyn vastanneiden ja yhteystiedot jättäneiden kesken arvotaan kaksi lähituotelahjakorttia (arvo 50€/kpl) niin tuottajien kuin asiakkaiden kesken.

Käykäähän vastaamassa kyselyyn alla olevan linkin kautta:

https://link.webropolsurveys.com/S/ED2D904A6C086C50

 

 

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon tuotepakkauksissa elintarvikelainsäädännön mukaan?

Elintarvikkeista annettavat tiedot ovat tärkeitä, koska niillä suojataan kuluttajien etuja, vaikutetaan kuluttajan tietoon perustuviin elintarvikevalintoihin, valistetaan kuluttajia, suojataan kuluttajia terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappiolta erilaisten säännösten avulla sekä kuluttajia ei saa johtaa harhaan elintarvikkeiden merkinnöillä, ulkonäöllä, pakkauksella, markkinoinnilla, esillepanolla tai muilla tiedoilla. 

Myös kotileipureiden tulee näitä pakkausmerkintöjä noudattaa, jos valmistettuja tuotteita myydään esim. lähiruokamyymälässä.

Lisää tietoa löytyy Ruokaviraston elintarvike-oppaasta

 

ELINTARVIKEHUONEISTO

Elintarvikehuoneistoksi kutsutaan elintarvikeyrityksen fyysistä sijaintipaikkaa, jossa yrityksen toiminta liittyy elintarvikkeiden tuotantoon, jalostukseen tai jakelun eri vaiheisiin. Elintarvikkeiden alkutuotantopaikka ei ole kuitenkaan ole elintarvikehuoneisto. Elintarvikehuoneisto voi olla rakennus tai huoneisto tai osa niistä tai muu sisä- tai ulkotila, missä elintarvikkeita valmistetaan, kuljetetaan, säilytetään, tarjoillaan, pidetään kauppaa tai muuten käsitellään joko myytäväksi tai muuten luovutettavaksi. Elintarvikehuoneistoksi luetaan myös verkkokauppa, jossa myydään elintarvikkeita.

Neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontayksikköön tai huoneistolle on haettava elintarvikevalvonnan hyväksyntä. Hyväksyntä pitää hakea kuitenkin, jos elintarvikehuoneistossa käsitellään ennen vähittäismyynnin toimittamista eläimistä saatavia elintarvikkeita. Hakemuksen yhteydessä tulee esitellä yrityksen omavalvonta suunnitelma valvontaviranomaiselle.

 

MIKÄ TUOTE ON VÄHÄRISKINEN, KOHTALAISEN TAI SUUREN RISKIN OMAAVA?

 

Vähäriskisiä tuotteita ovat mm:

- leivät

- myllytuotteet

- piparkakut

- muut huoneenlämmössä säilyvät leivonnaiset

 

Jos kotileipurit valmistavat vähäriskisä tuotteita sekä myyvät niitä pienimuotoisesti (myynti alle 15 000€/v), niin elintarvikehuoneilmoitusta ei tarvitse tehdä.

 

Kohtalaisen riskin tuotteita ovat mm:

- kasvis-, hedelmä- ja marjajalosteiden valmistus ja myynti

       -> kuten mehut, hillot, kasvijalosteet

       -> näitä voidaan valmistaa koemarkkinointi-tarkoituksessa korkeintaan vuoden ajan, mutta ei               säännöllisesti ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta

Näiden kohtalaisen riskin omaavien tuotteiden käsittelystä, valmistamisesta ja myynnistä tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus tai olla hyväksytty laitos.

 

Riskialttiita tuotteita ovat mm :

- kalat ja jalostetut kalatuotteet

      -> mukaan lukien: rapu, mäti, äyriäiset, graavikala, salasäilykkeet

- liha ja lihavalmisteet

- maitotuotteet

     -> mm. jäätelöt, jogurtit

- ruoanvalmistus

      -> mm. kaalikääryle

- konditoriatuotteet

      -> mm. voileipä- ja täytekakut

 

Näiden riskialttiiden tuotteiden käsittelystä, valmistamisesta ja myynnistä tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus tai olla hyväksytty laitos.

 

Lisää tietoa löytyy Aitojamakuja.fi -sivustolta ja Ruokaviraston sivuilta

 

Harjoittelija Erika Kemppainen hoitaa lähiruokamyymäläselvitystä elokuun loppuun 2021 saakka. Erikan tavoittaa puhelinnumerosta 0504726524 tai erika.kemppainen@mtk.fi.

Lisätietoa myös Anne-Mari Heikkinen p. 044 7050401 anne-mari.heikkinen@mtk.fi