Takaisin Itä- ja Keski-Suomen MTK-liittojen lihavaliokunnan tiedote

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Itä- ja Keski-Suomen MTK-liittojen lihavaliokunnan tiedote

28.03.2023

Suomalainen liha tuo ruokaturvaa ja on tärkeä osa huoltovarmuutta

 

Lihantuotanto on suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin toimiala.  Itä- ja Keski-Suomessa tuotetaan nurmiviljelyyn sopivien peltojen johdosta valtaosin naudanlihaa ja pienessä määrin sianlihaa. Suomalainen liha tuo ruokaturvaa ja on tärkeä osa huoltovarmuutta.  Suomalainen liha on lähiruokaa ja eläinten rehu tulee pääsääntöisesti omilta pelloilta. Pohjoinen maaperämme soveltuu hyvin rehun-tuotantoon, mutta on hankalammin hyödynnettävissä muiden elintarvikkeiden tuotantoon. Eläinten terveys ja hyvinvointi turvataan kaikissa tuotannon vaiheissa ja monilta osin yli lainsäädännön tason. Suomalinen liha on vapaata salmonellasta ja kasvuhormoneista. Antibioottien käyttö on lihantuotannossa hyvin vähistä muihin maihin verrattuna.

 

 Haluamme pitää kiinni korkeasta lihanlaadusta. Jotta tässä, onnistumme, tarvitsemme toimia mm. salmonellan torjuntaan ja vakuuttamiseen. Salmonellavakuutusten hinta on noussut etenkin sikatiloille kohtuuttoman kalliiksi. Tilojen talous ei kestä kasvanutta vakuutuskustannusta.  Tuotannon pitäminen salmonellavapaana vaatii useita valtion tukitoimenpiteitä. Tarvitaan bioturvaa tukevia tukiratkaisuja investointitukiin sekä valtion salmonellarahastoa, josta rahoitetaan salmonellasaneerauksien kustannuksia. Tarvitaan jatkoa lopetettujen eläinten korvauksiin sekä salmonellan erityisvakuuksien ja  salmonellavalvontaohjelmaan.

 

Lihatilojen kannattavuuskriisi ei ole ohi. Kustannustaso on jäänyt korkealle tasolle ja tuottajahintojen nousu ei ole riittänyt kattamaan kulujen nousu.  Kustannusten nousua vauhdittaa nyt etenkin korkojen nousu, mikä tuo suuret lisämenot pääomavaltaiselle lihantuotannolle.    Huonon kannattavuuden johdosta luopumista ja kasvatuspaikkojen vähentämistä on jo niin paljon, että lihantuotantoon tarkoitettujen vasikoiden välitys on pahasti ruuhkautunut. Teollisuuden on pystyttävä puolustamaan kotimaisen lihan hintaa tässä tilanteessa.  Vientimahdollisuudet tulee nyt käyttää täysimäärisesti hyväksi.

 

Lihatilojen taloutta uhkaa tukimaksujen siirtymä. Tukimaksuja on siirtymässä  lokakuulta joulukuulle ja joulukuulta vuoden 2024 helmi-huhtikuulle.  Lihatilojen maksuvalmius ei millään kestä tukimaksujen siirtymiä. Maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston ja poliittisten päättäjien on tehtävä kaikki mahdollinen, että tukien ennakkomaksujen mahdollisuus saadaan käyttöön.  Maksun tulee alkaa viimeistään lokakuussa. Tässä on pakko onnistua, asia on huoltovarmuuskysymys.  Ruokaa tuottavia tiloja ei saa päästää kaatumaan siksi, että hallinto ei pysty maksamaan viljelijöille kuuluvia rahoja niin, että viljelijäkin voi maksaa laskunsa ajallaan.

 

Lisätietoja antavat:

 

Lihavaliokunnan puheenjohtaja, Lauri Jaatinen puh. 0400 648985

Jari Kauhanen lihavaliokunnan sihteeri, puh. 040 5056718