Takaisin Jos lehmät puhuisivat -näyttely Kuopion kirjastolla 28.8. saakka

Uutinen

Jos lehmät puhuisivat -näyttely Kuopion kirjastolla 28.8. saakka

07.07.2020

Mitä koemme lehmien parissa? Mitä lehmät kertovat meille? Näitä kysymyksiä tutkitaan Jos lehmät puhuisivat – yhteisötaideprojektissa. Hanke alkoi keväällä 2018. Näyttely avattiin tammikuussa 2019 Berliinissä ja se on kiertänyt tähän asti Saksassa, Suomessa, Belgiassa ja Norjassa. 

Kuopion pääkirjaston näyttelyn syntymisessä on ollut mukana lähes 300 ihmistä.  Alussa oli valokuvakilpailu, jossa 90 karja-ammattilaista, 34 valokuva-ammattilaista ja 43 maallikkoa haki omaa näkökulmaa aiheeseen. Kaikkiaan 564 lähetetystä kuvasta olemme raadin, yleisökyselyiden ja työpajojen avulla valinneet ja koonneet tämän näyttelyn rungon.

Seuraava vaihe oli ”Lehmähaaste“,  joka yhä jatkuu. Lehmähaasteessa haettiin ja haetaan niitä kuva-aiheita, jotka valokuvakilpailun kuvista puuttuvat sekä monipuolisesti lehmiin liittyviä taideteoksia: veistoksia, videoita, runoja, tarinoita, näytelmiä. Haasteteosten kautta näyttely kehittyy koko ajan ja näyttää joka paikassa erilaiselta. Näyttely on kiertänyt jo yli 20 paikkakunnalla. Uusin teos on koronakevään huolia märehtivä Lumikki, joka on tehty paperimassasta.

Siilinjärveläisen Janne Voutilaisen kuva Rauhallinen voitti valokuvakilpailussa kuva-ammattilaisten sarjan kolmannen palkinnon ja se valittiin näyttelyn logokuvaksi.

Vuoden 2020 kiertueen toteutusta edistää MTK-säätiön apuraha. Kuopiosta näyttely siirtyy Lapinlahdelle ja sen jälkeen Iisalmeen.

Pohjois-Savon näyttelykiertuetta emännöi MTK-Pohjois-Savo.