null MTK-Pohjois-Savon kevätkokouksen tiedote

Ajankohtaista

MTK-Pohjois-Savon kevätkokouksen tiedote

25.4.2022

Liiton kevätkokous Savonialla Iisalmessa
Liiton kevätkokous Savonialla Iisalmessa

Ruokaa omasta maasta;  
Jokainen voi meistä voi vaikuttaa kuinka paljon 

Ruuan kysyntä kasvaa väestömäärän ja elintason nousun myötä. Ruuantuotanto ei ole kasvanut kysynnän mukana. Tuotantoa rajoittaa raaka-aine pula mm. lannoitteista sekä viljelykelpoisen maa-alan väheneminen ja viljelylle epäedullisten sääolosuhteiden lisääntyminen. Ukrainan sota on tuonut lisää epävakautta ruuantuotantoon ja ruokamarkkinoihin.  Vaikutukset näkyvät kaikkialla maailmassa. Ruuan saatavuudessa alkaa olla ongelmia ja hinnat ovat voimakkaassa nousussa. 
 
Ruoka maksaa monessa maassa jo paljon enemmän kuin Suomessa. Ero on vielä selvempi, kun hintatason suhteuttaa käytettävissä oleviin tuloihin. Suomessa ruokaan menee keskimäärin noin 12 % käytettävissä olevista tuloista. Ruuan hintojen nousu on myös Suomessa välttämätöntä. Tuottajahintoja tulee nostaa vastamaan ruuan tuottamisen korkeaa kustannustasoa. Hinnannostoissa on syytä huomioida, että korkea kustannustaso jatkuu pitkälle tulevaisuuteen ja kaikki tulevat panoshankinnat ovat kalliilla hankittuja.  

Onnistuminen tulevassa sadossa merkitsee paljon niin hintoihin kuin saatavuuteen. 

Kalliit panokset kannattaa käyttää erityisen tarkkaan ja tuottavasti.  Panostaminen suurin satoihin ja parhaiden lohkojen viljelyyn on suositeltavaa. Tilojen välistä yhteistoimintaa sadon tuottamisessa ja käytössä on hyvä edelleen lisätä.    

Kuluttajien ostovalinnoilla on suuri merkitys oman maan ruuantuotannon jatkuvuudelle. Kotimaisen vaihtoehdon valitseminen on suuri teko kotimaisen ruuantuotannon puolesta. Haastamme kuluttajien lisäksi myös julkisen ruokahuollon valitsemaan kotimaisen vaihtoehdon. Julkisella puolella on nyt näytönpaikka osoittaa esimerkkiä ja tehdä tekoja, joita kaikki muut voivat seurata.  Ruokaan ei mene nykyistä enemmän rahaa, vaikka hinnat nousevat, jos pystymme laatuun satsaamalla vähentämään hävikkiä.    

Oman maan ruuantuotanto antaa meille varmuutta ruuan satavuudesta ja pitää ruuan hinnan kohtuullisena. Jokaisella suomalaisella on vaikuttamisen mahdollisuus siihen, kuinka tässä onnistumme. Viljelijöinä teemme työtä kotimaisen ruuan eteen vuoden jokaisena päivänä, tänään ja huomenna. Tule seuraamaan meitä ja sitä, kuinka työssämme onnistumme; www.facebook.com/mtk.pohjoissavo/   

Lisätietoja  

Perttu Sirviö, puheenjohtaja, 0503236191

Jari Kauhanen, toiminnanjohtaja, 0405056718