Takaisin Suunnittele ensi kevään kylvöt tarkasti, kannustaa MTK-Itä- ja Keski-Suomen liittojen Peltokasvivaliokunta

Uutinen

Suunnittele ensi kevään kylvöt tarkasti, kannustaa MTK-Itä- ja Keski-Suomen liittojen Peltokasvivaliokunta

11.11.2021

MTK-Itä- ja Keski-Suomen liittojen peltokasvivaliokunta kannustaa viljelijöitä laskemaan tuotannon kustannukset ja suunnittelemaan ensi kevään kylvöt erityisen tarkasti. Tuotantokustannukset ovat kohonneet tämän syksyn aikana ennätyksellisen nopeasti ja ensi kevään hankintoja joudutaan tekemään hyvin epävarmassa tilanteessa.

Valiokunta muistuttaa viljelijöitä siitä, että pellon kasvukuntoon pitää kiinnittää erityistä huomiota näin korkeiden tuotantopanosten aikaan, eli kohdistaa panokset vain satovarmoihin lohkoihin, joista saadaan laadukas sato. Viljelysuunnittelussa kannattaa ottaa huomioon pellon muut käyttömuodot esim. viherlannoitusnurmet, joiden ansiosta pitkään viljanviljelyssä olevien peltojen kasvukuntoa voidaan parantaa. Valiokunta muistuttaa, että pellon rakenteen pitää olla kunnossa, jotta hyvälaatuinen sato onnistuu sekä laadultaan että määrältään.

Valiokunnan mielestä kotimaan viljatase on ollut markkinoita vääristävä, koska satokauden vaihtuessa siinä on yleensä ollut 3–4 kuukauden kotimaan viljankulutusta vastaava määrä. Viljatase olisi saatava reaaliaikaiseksi, jolloin sillä ei olisi negatiivista vaikutusta viljanhintoihin satokauden alussa.

Tällä hetkellä hyvälaatuisesta rehurehuviljasta on hyvä kysyntä kotieläinten rehuja valmistavilla laitoksilla. Hinta on tällä hetkellä hyvä, sillä viime kesän sato oli erittäin huono. Valkuaiskasveista erityisesti herneessä on paljon potentiaalia. Herneellä on myös hyvä esikasviarvo.

Lisätietoja

Jarkko Pakkanen                                     Kalle Hankamäki

Valiokunnan puheenjohtaja                     MTK:n peltokasvivaliokunnan jäsen

Puh. 0400 954 160                                   Puh. 0400-246521