Takaisin Syyskokouksen julkilausuma ja henkilövalinnat

Ajankohtaista

Syyskokouksen julkilausuma ja henkilövalinnat

17.12.2021

MTK-Pohjois-Savon syyskokouksen julkilausuma

Tuottajahintojen tulee nousta nopeasti, jotta viljelijät pystyvät jatkamaan tuotantoa kustannusten rajun nousun takia. Pitkät toimitussopimukset kaupan ja teollisuuden välillä ovat peräisin ajalta, jolloin tehtiin maataloustuloratkaisuja. Määrien osalta ne sopivat myös tähän päivään, mutta kustannusten nousu pitää pystyä viemään tuottajahintoihin nopeasti ja sesonkien pitää näkyä myös viljelijöiden tilipussissa.

Tuotantokulujen pitää mennä ruokaketjussa läpi niiden syntyessä ja sopimusten pitää seurata aikaansa. Ruokaketjun kokonaisuudessaan pitää kantaa vastuu kaikkien sen osien mukana olosta. Tarvitaan rakentavaa yhteistyötä ketjun osien välillä.

MTK-Pohjois-Savon syyskokous painottaa, että tiloilla tulee nyt keskittyä niihin toimenpiteisiin, joihin voi itse parhaiten vaikuttaa. Heikoksi jäänyt sato ja kustannusten nousu vaikeuttavat nyt viljelijöiden taloutta. Jokaisen tilan kannattaa koota ympärilleen tiimi, joka on apuna yrityksen toimenpiteiden suunnittelussa ja ohjauksessa. Keskeisiä toimijoita tässä tiimissä ovat mm. työterveyshuolto, lomatoimisto, Maatalousyrittäjien eläkelaitos, asiantuntijapalvelut, Välitä viljelijästä-verkosto ja Maaseudun tukihenkilöverkko.

Kokous muistuttaa, että ajoissa ja ennakoiden on helpompi löytää ratkaisuja kuin viime tipassa. Maatilan tuotannon häiriöttömän jatkuvuuden varmistaminen tai tuotannon sopeuttaminen muuttuneisiin olosuhteisiin on nyt ensiarvoisen tärkeää.

Omasta ja lähiympäristön jaksamisesta pitää huolehtia tulevana talvena!

MTK-Pohjois-Savon johtokuntaan valittiin uutena maitotilayrittäjä Jarkko Hyttinen Sonkajärveltä ja jatkamaan maitotilayrittäjät Perttu Sirviö Iisalmesta ja Jouko Åkerlund Vieremältä. MTK:n valtuuskuntaan kokous valitsi maitotilayrittäjä Atte Kiisken Nilsiästä ja varalle karjanhoitaja Kaarina Virran Maaningalta. Maaseutunuoret tekivät esitykset valtuuskuntaan valittavista näille paikoille.