Tiesitkö, että... miten valmistaudutaan omistajanvaihdokseen? - MTK-Pohjois-Savo
Ajankohtaista
Tiesitkö, että... miten valmistaudutaan omistajanvaihdokseen?
15.07.2025
Omistajanvaihdos on tilan risteyskohta, jossa ratkaistaan tilan tulevaisuuden kannalta monta kriittistä tekijää. Onko luopujalla halua luopua tilasta? Onko jatkajalla osaamista? Mitkä on kehittämistarpeet niin jatkajalle kuin tilalle?
Omistajanvaihdos - tilan tulevaisuuden avain
Omistajanvaihdos on tilan risteyskohta, jossa ratkaistaan tilan tulevaisuuden kannalta monta kriittistä tekijää. Silloin on erityisen tärkeää pohtia työvoimaresurssia ja jatkajien osaamista. Mitä ulkopuolisia palveluita kannattaa hyödyntää, mihin jatkajan yrittäjäominaisuudet eivät riitä? Miten jatkajan osaamisen taso ja halu kehittää osaamista toteutetaan, vai onko siihen motivaatiota? Miten turvataan oma työssäjaksaminen ja mielenterveyden jaksaminen?
Omistajanvaihdos on etenkin mahdollisuus kehittää tilan toimintaa tulevaisuuden taloudellisten realiteettien puitteissa. Kauppahinta määrittää paljolti sen, paljonko jää kehittämismahdollisuuksia ja riskipuskureita kehittämiseen. Luopujan tekemät valinnat ja korjausinvestointivelat vaikuttavat tilan tulevaisuuden kehittämiseen.
Kauppahinnan määrittelyssä pitää ottaa huomioon, että jää pelivaraa tilan kehittämiseen. Jos tila on ylivelkainen, onko sen jatkaminen mahdollista? Jos tila ei ole elättänyt edellistä sukupolvea, millaiset edellytykset on sille, että tilanne muuttuisi omistajanvaihdoksen jälkeen? Kauppahinnassa on mahdollisuuksien rajoissa huomioitava luopujien oman tulevaisuuden toimeentulon ja asumisen turvaaminen.
Kolme perusedellytystä omistajanvaihdosprosessissa
- Onko tila jatkamiskelpoinen?
- Onko sopiva jatkaja olemassa?
- Haluaako luopuja luopua?
- Tilan nykyisen liiketoiminnan arviointi ja ympäristön olosuhteet vaikuttavat tilan jatkamiskelpoisuuteen. Tilan taloudellinen kunto, tuotannon tehokkuus ja laatu. Peltojen, metsien, koneiden ja rakennusten kunto sekä niiden investointitarpeet. Onko lähistöllä yhteistyömahdollisuuksia tai laajentumismahdollisuuksia?
- Jatkajan osaaminen ja kehittämistarpeet, vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen ja tunnustaminen. Alla on muutama kysymys pohtimisen helpottamiseksi:
- Kuinka laajasti jatkaja tietää tilan toiminnasta ja taloudellisista realiteeteista?
- Minkälaista koulutusta pitäisi hankkia?
- Millaista koulutusta ja työkokemusta on?
- Kenen kuuluu asua tilan päärakennuksessa?
- Luopujan halu luopua – onko sitä? Luopumisen tuska voi olla suuri, sillä pitkän työuran aikana tilasta tulee osa identiteettiä. Omistajanvaihdosprosessi voi käynnistää muutoskriisin, jota pystyy lievittämään aloittamalla valmistautumisen hyvissä ajoin. Mikäli halua luopua tilan yrittäjyydestä ei ole, on omistajanvaihdosprosessin yksi perusedellytys ei toteudu. Alla on muutama kysymys pohtimisen helpottamiseksi:
- Onko luopujalla mahdollista jäädä eläkkeelle vai pitäisikö etsiä toimeentulo vielä työmarkkinoilta?
- Mitä vaihtoehtoja työllistymiselle on lähialueilla vai pitääkö muuttaa työn perässä?
- Vaiheittainen omistajanvaihdos: uhka vai mahdollisuus? Elättääkö tila muita kuin jatkajan?
- Miten osaamisen ja hiljaisen tiedon siirtäminen luopujilta jatkajille toteutetaan? Onko kahden aikuisen ihmisen ajatustenvaihtoa vai päälle päsmäröintiä?
- Kenen kuuluu asua tilan päärakennuksessa?
Millaisia sudenkuoppia omistajan/sukupolvenvaihdoksessa voi olla?
Sukupolvenvaihdos on moniulotteinen prosessi, jossa tehdään isoja päätöksiä hyvin pitkälti tunteiden ohjaamana. Keskustelun ja avoimuuden tärkeyttä ei voi korostaa ikinä liikaa. Jäykkä suhtautuminen erilaisten vaihtoehtojen tarkasteluun tekee uusiutumista vaikeaksi. Usein oletetaan, arvaillaan ja päätetään toisen puolesta, joka voi aiheuttaa ristiriitoja sukupolvenvaihdosprosessin etenemisessä.
On erityisen tärkeää kohdata asiat realistisesti: niin luopujalla kuin jatkajalla on oltava riittävä käsitys tilan tilanteesta missä mennään. Onko tilan taloudellinen kunto sellainen, että sitä kannattaa jatkaa? Vai ajetaanko sukupolvenvaihdosta väkisin läpi, jotta sukutila jatkuisi tai luopujan velkataakka/heikko varautuminen eläkkeen tasoon vyörytetään jatkajan vastuulle?
Milloin on hyvä hetki tehdä omistajanvaihdos?
Mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään! Suunnitelmia on helpompi toteuttaa, kun on sovittu, miten asioita toteutetaan. Jatkajan elämäntilanne ja valmiudet aloittaa tilanpito vaikuttaa prosessin etenemiseen. On tärkeää myös huomioida, että omistajanvaihdosta ei myöskään kannata venyttää siihen asti, että luopuja pääsee eläkkeelle, koska jatkajan elämä voi olla jo asetettu, eikä tilanpidon aloittaminen enää tunnu mielekkäältä.
Hyviä vuorovaikutustaitoja voi harjoitella yhdessä, siispä keskustelkaa, keskustelkaa ja keskustelkaa! Kysymyksiä keskustelun tueksi:
- Minä haluaisin keskustella asiasta X, kerrotko, kun olet miettinyt, mitä siitä ajattelet?
- Milloin ehtisit keskustella tästä?
- Millaisia toiveita sinulla on tämän suhteen?
- Mitä olet tästä asiasta ajatellut?
- Kerrotko vähän tarkemmin, mitä tarkoitit?
- Ymmärsinkö oikein, että..?
Lähde: Maatilan omistajanvaihdokseen valmistautuminen, MELA/Maija Pispa