Takaisin Vetoomus alueosuuskaupoille Suomalaisen possun puolesta

Tiedote

Vetoomus alueosuuskaupoille Suomalaisen possun puolesta

06.05.2024

Vetoomus alueosuuskaupoille Suomalaisen possun puolesta

 

Vetoamme teihin suomalaisen ruokaketjun kestävyyden, ruokaturvan ja tuotantoeläinten hyvinvoinnin nimissä, jotta tanskalainen possu ei syrjäytä suomalaista S-ketjun myymälöissä.

Kotimainen ruokaketju on tehnyt pitkäjänteistä työtä ruokaturvallisuuden ja eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Meillä suomessa on lakisääteisen eläinsuojelulainsäädännön lisäksi vielä kansallinen ja yrityskohtaiset hyvinvointiohjelmat (lainsäädäntöä tiukemmilla kriteereillä), joihin yli 95 prosenttia tiloista on sitoutunut. Suomessa hännän typistämisestä on luovuttu jo 20 vuotta sitten ja teurastamoiden hyvinvointiohjelmissa on lisätty eläinkohtaista tilamitoitusta ja virikeitä.

Tanskassa ja monessa muussa EU maassa käytetään 4 kertaa enemmän antibiootteja sikojen ruokinnassa ja hoidossa. Tämä on johtanut resistenttien bakteerikantojen muodostumiseen ja Tanskan ruokaviraston mukaan jo 70 % heidän sianlihastaan sisältää MRSA bakteereja. Tällaisen lihan käsittely keittiössä vaatii erityistä huolellisuutta, ettei se pääse leviämään ihmiseen limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kautta.

Salmonellavapaus on myös sellainen asia, josta Suomessa on haluttu lihaketjussa pitää kiinni. Tästä koituu ketjulle vuodessa noin 15 miljoonan euron kustannukset, joita ei juurikaan ole pystytty huomioimaan hinnoittelussa. Erilaisilla vastuullisuus kriteereillä tapahtuva tuotanto pitää saada näkyviin myös kaupan hyllyssä.

Suomalaisen ruokaketjun turvallisuuden, kestävyyden ja tulevaisuuden varmistaminen pitää olla osa myös kauppaketjujen vastuullisuusohjelmia. Emme halua tinkiä ruokaturvasta muutaman kymmenen sentin tähden ja ajaa esimerkkinä sianlihan tuotantoa entistä suurempiin kannattavuusongelmiin.

Toivomme, että ruuan vastuullisuutta kehitettäessä otamme yhdessä minimitasoksi suomalaisen ruokaketjun asettamat laatukriteerit niin ruokaturvassa kuin eläinten hyvinvoinnissa. Siksi ”halpatuonti” alemmalla vastuullisuus- ja ruokaturvatasolla, ei saa syrjäyttää suomalaista tuotetta kauppojen hyllystä.

 

Suomalaisen ruuan ja sen tekijöiden puolesta

 

MTK:n alueelliset liitot