Suomalaisen ruoan päivä 4.9. – Juhla puhtaalle ruoalle ja kotimaiselle työlle - MTK-Pohjois-Savo
Uutinen
Suomalaisen ruoan päivä 4.9. – Juhla puhtaalle ruoalle ja kotimaiselle työlle
18.07.2025
Navetoissa ja pelloilla tehdään joka päivä työtä, jonka tuloksena syntyy ruokaa, johon voi luottaa. Suomalainen ruoka on herkullista, vastuullista, turvallista ja jäljitettävää. Juuri siksi se ansaitsee oman juhlapäivänsä.
– Tämä on meidän päivämme. Ruuantuottajat kantavat vastuuta paitsi ketjusta pellosta pöytään, myös ympäristöstä, eläinten hyvinvoinnista ja tulevien sukupolvien ruokaturvasta, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Suomalaisen ruoan päivä on myös muistutus siitä, että jokaisella valinnalla kaupassa on merkitystä. Kun valitset kotimaista, tuet suoraan suomalaista työtä, paikallista elinkeinoa ja huoltovarmuutta.
Miksi suomalainen ruoka ansaitsee juhlapäivänsä?
• Se syntyy tiukimpien kansainvälisten laatu- ja ympäristövaatimusten mukaisesti.
• Tuotanto on läpinäkyvää, eläimet voivat hyvin ja antibiootteja käytetään vain lääkitykseen, ei ennaltaehkäisevästi.
• Jokainen ostos kotimaista ruokaa on investointi koko yhteiskuntaan.
Ruoantuottajille Suomalaisen ruoan päivä on kiitoksen arvoinen muistutuspy siitä, että heidän työllään on merkitystä. Se on muistutus myös siitä, että kotimainen ruoka ei ole itsestäänselvyys, vaan arvovalinta.
Tule mukaan juhlistamaan suomalaista ruokaa 4.9.!
Nosta esiin lähituottajia, jaa tarinoita somessa ruoantuotannon arjesta tai järjestä pieni tempaus omalla tilalla, koulussa, torilla tai keittiössä suomalaisen ruoan kunniaksi.
Päivää voi juhlistaa myös näkyvästi lipuin ja banderollein esimerkiksi pellon reunassa, navetan seinässä tai vaikka peräkärryssä tien varressa.
Teksti: MTK ry / Heidi Siivonen / Kaija Stormbom