Tillbaka Tulevaisuusfoorumi kirvoitti keskustelua

Ajankohtaista

Tulevaisuusfoorumi kirvoitti keskustelua

05.02.2025

Tahkolla järjestetty Tulevaisuusfoorumi 5.2.2025 kirvoitti paljon keskustelua liittyen maatalouden tulevaisuuteen, kehitykseen ja jopa maatalouden tulevaisuuksien vaihtoehtoisuuksiin. Tilaisuuteen osallistui paikanpäällä satapäinen kansa ja etäyhteyksien päässäkin oli kymmenittäin porukkaa kuulolla. Maatalouden tulevaisuus kiinnostaa - eikä ihme, sillä sieltähän se jokapäiväinen leipämme tulee. 

Tilaisuudessa oli monta upeaa puhujaa, joiden kautta pääsimme perehtymään ruokaketjun eri osasten ytimeen. Ohessa esiintyjät ja tiivistelmät kuulluista puheenvuoroista:

 

Jouni Ruotsalainen, Osuuskauppa PeeÄssä

PeeÄssän myymästä ruoasta lähes 80 prosenttia on Suomessa tuotettua. Paikallistuotteet on pyritty tuomaan kuluttajille helpommin nähtäville "Tiältä päin" -konseptin kautta. Jotta tuottaja saa tuotteensa kaupan hyllylle, tuotevolyymin on oltava riittävän suurta.

PeeÄssä on nostanut profiiliaan vastuullisena toimijana, vastuullisuus kostuu kuitenkin monesta eri osa-alueesta, joten käsite ei ole aivan yksiselitteinen. Vastuullisuuden sääntely tulee laajenemaan jatkuvasti, joten koko ruokaketjun yhteistyön on tiivistyttävä.

 

Timo Pajari, Valio Oy

Pajari käsitteli puheenvuorossaan globaalia työympäristöä ja maitotuotteiden markkinoita. Valio konsernin viennistä 2,3 miljardin liikevaihdosta noin 65 % tulee Suomesta ja 35 % ulkomailta. Valiolla on viennissä kasvutavoitteita ja he ovat kartoittaneet Valiolle kiinnostavia liiketoimintamahdollisuuksia, joita on lisäarvotuotteiden kautta mm. Aasiassa. Lisäarvotuotteita ovat esimerkiksi lastenruoat ja laktoosittomat tuotteet.

Lisäksi Pajari käsitteli esityksessään vastuullisuusnäkökulmia. Valion visio on rakentaa tulevaisuuden ruokajärjestelmää, jossa eri ruoantuotannon muodot täydentävät toisiaan. Valio on myös lanseerannut ilmastotyön asiakkuusohjelman, jonka tarkoituksena on järjestää markkinaehtoinen rahoitus ilmastotoimenpiteille.

 

Mikko Piippo, Alapihan tila

Alapihan tilan toinen maatalousyrittäjä, Mikko Piippo, kertoi tilan kehitystarinan ja tilan keinoja pärjätä maataloustuotannossa nykypäivänä.  Tilan kriittiset resurssit kiteytettiin olevan pääoma, pelto ja ihminen. Tilojen käyttämä kannattavuuslaskenta on suunnittelun työkalu. Reaalitalous koostuu kuitenkin tilan kassasta ja vakavaraisuudesta.

 

Tuomas Kuhmoinen, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Maanviljelijöiden ammatista unelmoivien nuorien tärkeimpiä tavoitteita kyselytutkimuksen mukaan olivat kohtuullinen toimeentulo, omavaraisuus, kestävä viljely- ja elämäntapa, merkityksellinen työ, menestyvä liiketoiminta ja oma hyvinvointi.

 

  • Joku tuottaa aina suomalaisten ruoan, pääasiassa Suomessa.
  • Huoltovarmuutta, ilmastonmuutosta ja elon köyhtymistä ei ole otettu tosissaan
  • On tärkeää miettiä vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Esimerkiksi millaista olisi Euroopan maatalous, jos kaikki viljelijät olisivat alle 35-vuotiaita naisia?
  • Kaiken politiikkasuunnittelun ja omakohtaisten pohdintojen lähtökohdaksi on otettava useiden vaihtoehtoisten tulevaisuuksien olemassaolo - ja niiden tarjoaminen.