MuKi-hankkeen loppuseminaari to 25.1.2024

Loppuseminaarin ohjelma
09.30-10.00 Etäyhteys aukeaa, linjojen testaus, paikan päälle tuleville kahvitarjoilu

10.00-10.15 Tervetulosanat, MuKi-hankkeen ja tiimiläisten esittely / Aija Hytönen, Jamk 10.15-10.30 Tiedonkeruu ja analysointi / Ilkka Suur-Uski ja Juha Pesonen, Jamk 10.30-10.50 Muovinäytteiden tunnistaminen ja laboratoriotestit / Gatja Tiusanen ja Niko Rintala, LAB 10.50-11.10 Pohjois-Savon muovipilotista opittua / Noora Räsänen, MTK Pohjois-Savo 11.10-11.25 Logistiikan toimintamallien esittely / Kimmo Lehtonen, Jamk 11.25-12.00 Ympäristöasioiden lakikatsaus – Jenni Hunnakko, MTK Keskustenliitto 12.00-12.15 Kiitokset ja miten tästä eteen päin – Aija Hytönen, Jamk Etäyhteys päättyy 12.15-13.00 Lounas (omakustanteinen) 13.00-13.15 Siirtyminen kohti Mustankorkean jätekeskusta 13.15-14.15 Kiertoajelu ja tutustuminen Mustankorkean jätekeskukseen 
Kyytiin mahtuu rajallinen määrä, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä 14.15-14.30 Siirtyminen takaisin Jamkin pääkampukselle
Tilaisuus päättyy
Ilmoittaudu mukaan 24.1.2024 mennessä oheisen Webropol-lomakkeen kautta.

Suora linkki ilmoittautumiseen:  https://link.webropol.com/s/MuKi-loppuseminaari Teams-linkki lähetetään 25.1.2024 klo 9 mennessä mukaan ilmoittautuneille.

Lisää tietoja: Aija Hytönen, aija.hytonen@jamk.fi

*************************************************

Osallistu maatalousmuovijätekyselyyn ja anna hankkeelle palautetta tai toiveita sen jatkoa koskien! Vastaamalla hankkeiden kyselyihin ja antamalla palautetta varmistat, että saat oman alueesi viljelijän äänen kuuluviin!

Maatilojen muovit kiertoon -työpajat

Syksyn 2023 Maatilojen muovit kiertoon -työpajat (Huom! Katsottavissa 17.1.2024 saakka)

Maatalousmuovijätteiden keruu jatkuu 2024

Maatalousmuovijätteen keruuasiassa voi olla yhteydessä Savon Nostokuljetukseen.

Ennen kuin otatte yhteyttä, pyydämme teitä tarkistamaan osoitteenne, löytyykö sen avulla oikeaan paikkaan Google maps-sovelluksella. Nyt kuntaliitosten vuoksi, osa osoitteista ei ohjaa oikein perille.
Lisäksi muovijätteen laatu, onko jäte sekalaista vai lajiteltua, mikä sen määrä on (kuutioina). Määrä kannattaa arvioida yläkanttiin, jos kasaa ei ole mitattu tarkasti metrimitan avulla.

Savon nostokuljetus yhteystiedot: Heikki Kuronen 040 845 0714 

***********************

MuKi-hankkeen työpajat

MuKi-hanke järjestää syksyllä 2023 työpajoja eri maakunnissa. Tilaisuuksia järjestetään hybridinä, eli sitä voi seurata paikan päällä tai vain etäyhteyksien kautta. Osallistuitpa kummin hyvänsä, voit jo etukäteen pohtia omaa rooliasi maatalousmuoviketjussa, ja toiveistasi siihen liittyen. Kasaamme näistä koosteen ja välitämme tietoa eteenpäin alueellisten yhteistyöverkostojen luomiseksi, sekä tekeillä olevaa kansallista muovitiekarttapäivitystä työstäville asiantuntijoille ja päättäjille. 

Työpajoissa käsittelemme seuraavia aiheita:
- Maatalousmuovijätteen lajittelu ja varastointi – Noora Räsänen, MTK Pohjois-Savo
- Muovien kuormaus, logistiikka ja Pohjois-Karjalan toimintamallin esittely – Juha Pesonen, Jamk
- eMuovi -hankkeen uudet tuulet – Juha Pesonen, Jamk
- Pohjois-Savon muovinkeräyspilotista opittua – Noora Räsänen, MTK Pohjois-Savo
- Jatkotoimenpiteet maatalousmuovi asioissa

Työpajan tuloksia tullaan hyödyntämään myös tekeillä olevien opinnäytetöiden (Aija Hytönen, Elisa Penna) toteuttamisessa. Mikäli et halua, että mielipiteitäsi otetaan niihin mukaan, ilmoita asiasta Aija Hytöselle (JAMK) ennen työpajan alkua.

21.11. 9:00-15:00 Pohjois-Karjala työpaja, Hyvärilä Nuoriso- ja matkailukeskus ja teams-etäyhteys
Pohjois-Karjalan maatalousmuovit kiertoon-työpaja

28.11. 9:30-12:00 Etelä-Savo työpaja, teams-etäyhteys
Etelä-Savo maatalousmuovit kiertoon-työpaja

5.12.2023 9:00-15:00 Pohjois-Savo työpaja, Peltohovi Kiuruvesi ja teams-etäyhteys
Pohjois-Savo maatalousmuovit kiertoon-työpaja

Tervetuloa mukaan tilaisuuksiin!

Maatalousmuovijätteiden keruu jatkuu vuoden 2023 loppuun asti

Marraskuuhun 2023 mennessä keräykseen ilmoittautuneista tiloista on keräämättä vielä 30 %. Muovijätettä on kerätty tähän mennessä liki 2 miljoonaa kiloa!

Keräystä on hidastanut mm. muovijätteen suuri määrä tiloilla, joka tietenkin kasvaa nyt kokoajan. Onkin tärkeää, että ilmoitatte Savon nostokuljetukselle, haluatteko että kaikki kertynyt muovijäte noudetaan, vai vain ilmoitettu määrä, tai pienempi määrä. Keräys on suunniteltu ilmoitettujen muovijätemäärien mukaan, joten suurempi määrä täyttää auton nopeammin ja hidastaa keruutahtia.
Valitettavasti myös maksamattomat laskut muovien keruusta hidastavat prosessia. Jos tiedätte, että budjetti ei salli koko muovijätekasan viemistä, olkaa yhteydessä Savon nostokuljetukseen. Kyytiin voi ottaa pienemmän määrän tai siirtää keruuajankohtaa. Myös maksuviivästykset hidastavat keruuta sen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi, joten maksakaa lasku ajoissa, kiitos!

Lisäksi pyydämme teitä tarkistamaan osoitteenne, löytyykö sen avulla oikeaan paikkaan Google maps-sovelluksella. Nyt kuntaliitosten vuoksi, osa osoitteista ei ohjaa oikein perille. Tässäkin asiassa on syytä olla yhteydessä Noora Räsäseen tai Savon nostokuljetukseen

Savon nostokuljetus yhteystiedot: 040 845 0714 

Kaikille keräykseen osallistuneille tiloille, joilta muovijäte on noudettu, lähetetään palautekysely. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 100 € lahjakortti Hankkijalle! Kyselyn avulla saamme taas pykälän verran paremmaksi maatalousmuovijätteen keräystä ja organisointia tiloilla. 

MuKi-hankkeen kautta maatalousmuovijätteiden keruuseen osallistuneille tiloille on palautekysely. Osallistu kyselyyn kun muovijätteet on noudettu tilaltanne! Kyselyn avulla saamme arvokasta tietoa jonka avulla jätteiden keruuta saadaan edelleen kehitettyä. 

Tässä linkki palautekyselyyn:
Palautekysely maatalousmuovijätteen keräyksestä 2023

***********************


23.2.2023 Ajankohtaista maatalousmuoveista -tilaisuus

Varkauden kaupungintalolla, valtuustosalissa klo 12-14, soite Ahlströminkatu 6, 78250 Varkaus

Ennen tilaisuutta mahdollisuus osallistua Riikinvoiman ekovoimalaitokseen 9:00-10:30, osoite Riikinnevantie 153D, Leppävirta.

Jos osallistut Riikinvoiman vierailulle, ota huomioon:

– Varaa vierailulle asianmukaiset kengät. Korkokengät tai avonaiset sandaalit eivät ole sopivia kenkiä laitoskierrokselle. Housut ja pitkähihainen paita ovat sopivia vaatteita. – Tuotantotiloissa on paljon portaita, joten vierailu ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Saavuttehan paikalle hieman ennen varattua ajankohtaa. Tulemme hakemaan teitä A-portilta. Osoite: Riikinnevantie 153d, Leppävirta

Riikinvoima-vierailun jälkeen aikaa omakustanteiselle lounaalle.

Tilaisuuden ohjelmaa ja aiheita 12:00-14:00:
Tilaisuuden avaus, ajankohtaista maatalousmuoveista, Noora Räsänen, MuKi-hanke
Maatalousmuovien logistiikasta ja lajittelusta tiloilla, Janne Kuronen, Keski-Savon jätekuntayhtymä
Huomioita polttoaineiden/jätelajien/lannoitteiden säilytyspaikkoihin tiloille , Palotarkastaja Tiina Hirvonen Pohjois-Savon pelastuslaitos
Maatalousmuovien säilyttämiseen liittyvät riskit ja ongelmat tiloilla, Terho Ryynänen Lähi-Tapiola
Maatalousmuovien hävittäminen tiloilla, Aija Hytönen MuKi-hanke

Ei etäosallistumismahdollisuutta.

Ilmoittaudu 21.2.2023 mennessä linkissä:

https://www.lyyti.in/ajankohtaistatilaisuus230223

***********************

MAATALOUSMUOVIKYSELY

Alla linkki maatalousmuovin keräyskyselyyn, jonka tavoitteena on saada tietoa maatalousmuovin määrästä ja sijainnista Pohjois-Savon alueella.

Tällä kyselyllä kartoitamme alustavasti paljonko maatalousmuovia olisi tarjolla eri alueilla ja niitä  hyödynnetään mahdollisen keräyksen järjestämiseksi vuoden 2023 aikana. Vastaajan ei tarvitse sitoutua toimittamaan muovia toimijoiden kautta. Kyselyyn on mahdollista vastata 20.1.2023 asti.

 

Kyselyn tulokset ovat luottamuksellisia ja niitä ei luovuteta ulkopuolisille tahoille.

Maatalousmuovin keräystä suunnittelevat yhteistyössä: Maatilojen muovit kiertoon (MuKi)-hanke, Keski-Savon jätehuolto, MTK-Pohjois-Savo ja alueen MTK yhdistykset. Tämän kyselyn ja muovien keräyksen yhteyshenkilö on Noora Räsänen (040 154 1234 noora.rasanen@mtk.fi).

Vastaamalla kyselyyn autat muovien keräämisen järjestämisessä, kiitos!

kysely 👉 ​​​

https://link.webropolsurveys.com/S/E7337B17CFDF2F3D

Kyselyn tulokset ovat luottamuksellisia ja niitä ei luovuteta ulkopuolisille tahoille.
Maatalousmuovin keräystä suunnittelevat yhteistyössä: Maatilojen muovit kiertoon (MuKi)-hanke, Keski-Savon jätehuolto, MTK-Pohjois-Savo ja alueen MTK yhdistykset. Tämän kyselyn ja muovien keräyksen yhteyshenkilö on Noora Räsänen (040 154 1234 noora.rasanen@mtk.fi).
Vastaamalla kyselyyn autat muovien keräämisen järjestämisessä, kiitos!

 

****************************

INFO-TILAISUUDET

Maatilojen muovit kiertoon (MuKi)-hanke järjestää kevään aikana viisi info-tilaisuutta zoom-webinaareina, joissa käsitellään maatalousmuovien kierrättämistä, varastointia, jätteisiin liittyvää lainsäädäntöä, turvallisuutta ja korvausmahdollisuuksia. Tervetuloa kuulolle! Ohjelma

****************************

Lisää muoviasiaa mm muovikierrätysopas, koulutusmateriaaleja, Pohjois-Savon kesällä 2021 muovinkeräyspilotin raportti : https://pohjois-savo.mtk.fi/-/kysely-maatalousmuovin-maarasta-ja-sijainnista

 

Maatalouden muovit kiertoon

Muki - Maatilojen muovit kiertoon-hanke 2022-2024

Hankkeen toteutetaan 1.9.2022-29.2.2024 välisenä aikana.

Tavoitteena on kehittää, pilotoida ja luoda uusia toimintatapoja maatilamuovien tehokkaaseen lajitteluun, pakkaamiseen ja varastointiin, sekä likaisten muovien käsittelyyn. Tavoitteena on kehittää, pilotoida ja luoda uusia toimintatapoja. Toiminta-alueena on Järvi-Suomen alue. 

Hankeaikana tunnistetaan ja mallinnetaan hankealueen maatalousmuovien keskimääräinen materiaalivirta sekä olemassa olevien varastotilojen keskimääräinen koko. Kerätyn ja analysoidun tiedon perusteella tuotetaan toimintamalli maatilamuovien tehokkaaseen kierrättämiseen sekä luodaan edellytyksiä uudelle, kestävälle liiketoiminnalle sekä tilojen väliselle yhteistyölle.

Hankkeessa tuotetaan sähköistä materiaalia eri muovijakeiden tunnistamisesta ja niiden kierrättämisen tehostamisesta maatilayrittäjien avuksi.

Lisäksi osana hanketta MTK-Pohjois-Savo järjestää etenkin Ylä-Savon alueelle maatalousmuovien keräys pilotin. Tavoitteena saada alueen tiloille luotettava ja edullinen muovien keräysjärjestelmä. Pilotti toteutetaan 2023 aikana.

Hanketta hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja se toteutetaan yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun sekä MTK Pohjois-Savon kanssa.

Projektiasiantuntija ja Ylä-Savon muovinkeräyspilotin yhteyshenkilö:

Noora Räsänen, 040 154 1234, noora.rasanen@mtk.fi

Lisätietoa Muki-hankkeesta