Takaisin Kuka jatkaa - mistä maatila?

Tiedote

Kuka jatkaa - mistä maatila?

10.11.2021

Maatilan omistajana sinulla on mahdollisuus antaa panoksesi maaseudun elinvoimaisuudelle pohtimalla maatilan toiminnan jatkumista siinäkin tapauksessa, vaikka tilalla ei olisikaan perheensisäistä omaa jatkajaa. Suomessa maatilojen omistajuus on vaihtunut perinteisesti omille lapsille, mutta on myös muita tapoja toteuttaa maatilan omistajanvaihdos.

Innostuneena jatkajana, ilman omaa maatilaa, kannattaa olla tuntosarvet herkkinä ja ilmaista kiinnostuksesi tilan hankkimiseen niin asiantuntijoille kuin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai vinkata asiasta vaikka alueen maatalousviranomaiselle. Tämä koskee luonnollisesti myös maatilan omistajaa. "Kauppoja" ei voi hieroa, jos ei ole luopumis- tai ostohalukkuudesta tietoa.

Tilan omistajanvaihdos voi olla maatilan kannalta haasteellinen. Tilanne on entistä kinkkisempi, jos omaa jatkajaa ei ole. Oheiset oppaat on laadittu pohdinnan avuksi.

Maatilojen erilaiset omistajanvaihdokset
Maatilojen erilaiset omistajanvaihdokset

Oheisessa oppaassa on esitelty erilaisia malleja omistajanvaihdosten tekemiseksi. Oppaan tarkoitus on herättää keskustelua ja mielenkiintoa omistajanvaihdosprosesseihin ja sitä kautta kannustaa tilojen isäntiä, emäntiä ja tilanpidosta kiinnostuneita miettimään käytettäväksi parhaita mahdollisia ratkaisuja. Omistajanvaihdosprosessi on aina tilakohtainen ja mikään tämän esitteen malli ei ole suoraan kopioitavissa.

Ota yhteyttä alueesi omistajanvaihdosasiantuntijoihin ja ryhdy selvittämään omalle tilallesi sopivaa tapaa toteuttaa tilan omistuksen vaihdos. Jokaisella tilalla omistajanvaihdos tullaan tekemään jollain tapaa. Ole itse päättämässä miten ja kenelle. Pidetään maaseutu elävänä!

Neuvo2020 -palvelua voit käyttää avuksesi.

Raportti karjatilan omistajanvaihdoksesta tilan ulkopuoliselle

Raportin lyhennelmä kuvin, esite

Linkki omistajanvaihdoskoulutusten materiaaleihin ja videoihin