Mitä keinoja maatalousyrittäjillä on lihaketjun markkinavaikuttamiseen? - MTK-Pohjois-Savo
Mitä keinoja maatalousyrittäjillä on lihaketjun markkinavaikuttamiseen?
25.4.2025 klo 12:15 - 14:45
Tulta päin!

Tilaisuutta ei tallennettu.
perjantaina 25.4.25 klo. 12.15–14.45 Mitä keinoja maatalousyrittäjillä on lihaketjun markkinavaikuttamiseen?
Tavoitteena on lisätä viljelijöiden markkinatietoisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia. Käydään läpi vaikuttamista mm. osuuskunnan, viljelijän, tutkijan ja MTK:n kautta.
Kohderyhmä: Maito- ja lihatilalliset, lihan tuottajat, lihamarkkinoista kiinnostuneet. Avoin tapahtuma kaikille kiinnostuneille.
Ohjelma
Tekniset ohjeet, projektipäällikkö Anne-Mari Heikkinen, MTK-Pohjois-Savo, Kannattavuudella jatkuvuutta-hanke
Avaus, toiminnanjohtaja Jari Kauhanen, MTK-Pohjois-Savo
Tuottajaosuuskunnan toimintamalli, tehtävä ja palvelu jäsenelle, toimitusjohtaja Ilkka Nykänen, Lihakunta/Itikka
Miten viljelijänä vaikuttaa ja seuraa hintoja ja mitkä työkalut ovat käytettävissä? Milloin paras myyntiaika, kysyntähuiput, muuttuuko kasvatusstrategia, viljelijä Kalle Mattila, Haukivuori
Onko liha-alan tuottajaorganisaatio täysi mahdottomuus Suomessa? Erikoistutkija Csaba Jansik, Luonnonvarakeskus
Luottamushenkilönä vaikuttaminen markkinaan, miten voi vaikuttaa, miten järjestelmä toimii, muuttuuko kasvatusstrategia, sopimuskäytäntö, keneen otetaan yhteyttä, Jari Kajan, Osuuskunnan luottamushenkilö
Kommenttipuheenvuorot:
Raul Albert, MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja
Lauri Jaatinen, MTK-Itä- ja Keski-Suomen lihavaliokunnan puheenjohtaja
*Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin.
Järjestäjä: MTK-Pohjois-Savo/Kannattavuudella jatkuvuutta-hanke. Maksuton tilaisuus. Tilaisuutta ei tallenneta.
Kannattavuudella jatkuvuutta -hanke on MTK-Pohjois-Savon, ProAgria Itä-Suomen sekä alueiden maaseutupalveluiden (Luoteis-Savon maaseutupalvelut, Rantasalmen maaseutupalvelu, Sydän-Savon Savon maaseutupalvelut, ja Ylä-Savon maaseutupalvelut) toteutettava hanke toimii Pohjois-Savossa.
Lyhennelmä tilaisuudesta:
Nautaketjussa tarvitaan rakenteellisia muutoksia: muutoksen avaimet on tuottajilla!
Nautatilojen markkinavaikuttamistilaisuudessa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja Lihakunnan toimitusjohtajan Ilkka Nykäsen, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Csaba Jansekin ja viljelijöiden Kalle Mattilan, Jari Kajanin ja Lauri Jaatisen puolelta. Myös Etelä-Savon MTK:n toiminnanjohtaja Rauli Albert kommentoi asiaa, Kauhasen Jarin toimiessa puheenjohtajana ja keskuteluttajana. Kuulimme myös mielenkiintoisia osallistujapuheenvuoroja ja kysymyksiä.
Ilkka Nykänen kertoi globaalisti naudanlihanmenekin ja kysynnän nousevan koko ajan, koska Lähi-Itä ja erityisesti Kiinan keskiluokka vaurastuu. Sen lisäksi Euroopan kuivuus ja lihan tuottajien lukumäärän väheneminen näkyvät kaupan tiskillä. Vuosi 2025 tullaan muistamaan naudanlihamarkkinoilla! Nousun tarkkaa synty syytä ei kuitenkaan tiedetä. Markkinat ovat sekaisin globaalisti ja tätä jatkunee pari-kolme vuotta.
A-ketjulle kotimaanmarkkinat ovat tärkeät, mutta vientiinkin menee naudasta noin 30 % arvosta. Uudet ruokasuositukset näkyvät leivänpäällisissä, niiden menekki on laskenut 12 prosenttia.
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Csaba Jansik piti mielenkiintoisen esityksen tuottajaorganisaation mahdollisuudesta nauta-alalle. Se on mahdollista. Tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Isojen teurastamojen osalta haasteen aiheuttaa pörssiomistajuus.
Jansekin vuosien markkinaseurantakokemuksen mukaan kaupan pitkät sopimukset pitävät loppupelissä hinnat vakaina ja suhteellisen tasaisina Suomessa. Vientivetoisissa maissa kuten Tanskassa ja Irlannissa hinnat heiluvat enemmän alas ja ylös, kun Suomesta puuttuvat jyrkät sahaavat liikkeet.
Jansek esitteli myös lyhyesti ruokasektorin kasvuskenaariota, jos mennään entisellään.
Rauli Albert aprikoi vaihtoehtoisen kaistan mahdollisuutta, että ehkä tuotanto pitäisi eriyttää? Ja tuottajien järjestäytyä kahta kautta? Miettiä tuottajaorganisaation perustamista. Vikke Schildt MTK:sta kertoi heitä saavan tuottajaorganisaation perustamiseen tietoa ja apua (Tuovi-hanke) ja hän kehoitti ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä.
Naudanlihantuottaja Kalle Mattila piti tilannetta aivan katastrofaalisena ja tilallisena mietityttää kannattaako jatkaa tuotantoa. Hän oli tehnyt myös avoimeen verkosta saatavaan dataan liittyen hintaseurantatyökalun: www.tuottajahinta.fi , jossa voi verrata Luken keräämien Suomen ja Euroopan hintatason eroa mm. kuormatasolla. Mikä on hintaero, jos meillä saataisiin sama hinta kuin Euroopassa? Laskurin mukaan hintaeroa eläintä kohden oli noin 500 euroa eurooppalaisten hyväksi tai kääntäen suomalaisen tuottajan tappioksi.
A-ketjussa luottamushenkilönä toimiva Jari Kajan kertoi tilojen tarvitsevan apua rahapulaan, ennustettavan toimintaympäristön, tasaisen eläinkierron, vakaan rahoitusmarkkinan ja vakaan toimintaympäristön. Luottamushenkilön roolissa pitää tuoda vakautta, pitää laatia ja noudattaa yrityksen visiota ja strategiaa sekä tehdä omistajaohjausta varovasti eteenpäin.
Lauri Jaatinen haki puheenvuorossaan myös viennille pontta. Saisiko sillä enemmän kilpailukykyä ja vakautta. Hän mietti myös, että kenelle valuu hyöty kaupan pitkistä sopimuksista.
Lopputulemana voisi tiivistää: Kauniilla sanoilla ja hyvällä uskolla ei tapahdu mitään. Hyväntahtoisuudella ei markkinoilla pärjää. Lääkkeeksi:
-
viennin lisääminen
-
markkinatietoisuuden lisääminen
-
tuottajaorganisaatiorakenne selvitettävä
Muutoksen tekeminen on yhdessä tekemistä. Tulisi hakea uusia avauksia ja pitäisi olla rohkeutta tehdä uutta. Onhan aikoinaankin oltu uuden edessä: Perustettu osuuskuntia, lakkautettu teurastamoita, investoitu tuottajien omistamiin osuuskuntiin yms. Tarvitaan rakenteellisia muutoksia ja muutoksen teemme me, tuottajat itse, ei kukaan muu. Olisiko nyt aika toimia?
Kirjoittaja: Anne-Mari Heikkinen, Kannattavuudella jatkuvuutta projektipäällikkö
Teksti perustuu Mitä keinoja maatalousyrittäjällä on lihaketjun markkinavaikuttamiseen? tilaisuuteen 25.4.25. Tilaisuutta ei tallennettu.
Osallistuminen
EtätapahtumaTapahtuma suunnattu
Avoin
Anne-Mari Heikkinen
Projektipäällikkö
Kannattavuudella jatkuvuutta -hanke
044 705 0401