Takaisin Lähiruoan ja lähipalveluiden myyntiopas

Ajankohtaista

Lähiruoan ja lähipalveluiden myyntiopas

04.06.2022

Innostu tiedosta-hankkeessa lähiruoan selvitettiin myyntiä. Selvityksen alla olivat lähiruokamyymälän perustamiseen liittyvät asiat sekä muut lähiruoan myyntiin liittyvät seikat. Lopputulemana julkaisimme lähiruoan ja lähituotteiden myyntiin liittyvän oppaan.

Lataa tästä: Lähiruoan ja lähipalveluiden myynti opas

         

 

 

 

 

 

 

 

Lehdistötiedote 30.8.22


 


Muutamia poimintoja oppaan sisällöstä

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon tuotepakkauksissa elintarvikelainsäädännön mukaan?

Elintarvikkeista annettavat tiedot ovat tärkeitä, koska niillä suojataan kuluttajien etuja, vaikutetaan kuluttajan tietoon perustuviin elintarvikevalintoihin, valistetaan kuluttajia, suojataan kuluttajia terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappiolta erilaisten säännösten avulla sekä kuluttajia ei saa johtaa harhaan elintarvikkeiden merkinnöillä, ulkonäöllä, pakkauksella, markkinoinnilla, esillepanolla tai muilla tiedoilla. 

Myös kotileipureiden tulee näitä pakkausmerkintöjä noudattaa, jos valmistettuja tuotteita myydään esim. lähiruokamyymälässä.

Lisää tietoa löytyy Ruokaviraston elintarvike-oppaasta sekä lähiruon ja lähipalveluiden myyminen oppaasta

 

ELINTARVIKEHUONEISTO

Elintarvikehuoneistoksi kutsutaan elintarvikeyrityksen fyysistä sijaintipaikkaa, jossa yrityksen toiminta liittyy elintarvikkeiden tuotantoon, jalostukseen tai jakelun eri vaiheisiin. Elintarvikkeiden alkutuotantopaikka ei ole kuitenkaan ole elintarvikehuoneisto. Elintarvikehuoneisto voi olla rakennus tai huoneisto tai osa niistä tai muu sisä- tai ulkotila, missä elintarvikkeita valmistetaan, kuljetetaan, säilytetään, tarjoillaan, pidetään kauppaa tai muuten käsitellään joko myytäväksi tai muuten luovutettavaksi. Elintarvikehuoneistoksi luetaan myös verkkokauppa, jossa myydään elintarvikkeita.

Neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontayksikköön tai huoneistolle on haettava elintarvikevalvonnan hyväksyntä. Hyväksyntä pitää hakea kuitenkin, jos elintarvikehuoneistossa käsitellään ennen vähittäismyynnin toimittamista eläimistä saatavia elintarvikkeita. Hakemuksen yhteydessä tulee esitellä yrityksen omavalvonta suunnitelma valvontaviranomaiselle.

 

MIKÄ TUOTE ON VÄHÄRISKINEN, KOHTALAISEN TAI SUUREN RISKIN OMAAVA?

Vähäriskisiä tuotteita ovat mm:

- leivät

- myllytuotteet

- piparkakut

- muut huoneenlämmössä säilyvät leivonnaiset

Jos kotileipurit valmistavat vähäriskisä tuotteita sekä myyvät niitä pienimuotoisesti (myynti alle 15 000€/v), niin elintarvikehuoneilmoitusta ei tarvitse tehdä.

Kohtalaisen riskin tuotteita ovat mm:

- kasvis-, hedelmä- ja marjajalosteiden valmistus ja myynti

       -> kuten mehut, hillot, kasvijalosteet

       -> näitä voidaan valmistaa koemarkkinointi-tarkoituksessa korkeintaan vuoden ajan, mutta ei               säännöllisesti ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta

Näiden kohtalaisen riskin omaavien tuotteiden käsittelystä, valmistamisesta ja myynnistä tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus tai olla hyväksytty laitos.

Riskialttiita tuotteita ovat mm :

- kalat ja jalostetut kalatuotteet

      -> mukaan lukien: rapu, mäti, äyriäiset, graavikala, salasäilykkeet

- liha ja lihavalmisteet

- maitotuotteet

     -> mm. jäätelöt, jogurtit

- ruoanvalmistus

      -> mm. kaalikääryle

- konditoriatuotteet

      -> mm. voileipä- ja täytekakut

Näiden riskialttiiden tuotteiden käsittelystä, valmistamisesta ja myynnistä tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus tai olla hyväksytty laitos.

Lisää tietoa löytyy Aitojamakuja.fi -sivustolta ja Ruokaviraston sivuilta

Harjoittelija Erika Kemppainen hoiti lähiruokamyymäläselvitystä elokuun loppuun 2021 saakka. 

Lisätietoa myös Anne-Mari Heikkinen p. 044 7050401 anne-mari.heikkinen@mtk.fi