Tillbaka Lähiruoka: Lähiruoan ja lähipalveluiden myyntiopas

Ajankohtaista

Lähiruoka: Lähiruoan ja lähipalveluiden myyntiopas

04.06.2022

Innostu tiedosta-hankkeessa lähiruoan selvitettiin myyntiä. Selvityksen alla olivat lähiruokamyymälän perustamiseen liittyvät asiat sekä muut lähiruoan myyntiin liittyvät seikat. Lopputulemana julkaisimme lähiruoan ja lähituotteiden myyntiin liittyvän oppaan. Sivut sisältävät myös koulutusmateriaalit, jotka liittyvät asiaan.

Lähiruoan ja lähipalveluiden myyntiopas

Uteliaisuus lähiruokaa kohtaan on noussut. Asiakkaat ovat kiinnostuneita ostamaan lähituotteita, ja maatilat etsivät uusia tulonlähteitä. Voisivatko kysyntä ja tarjonta kohdata? Selvityksen innoittajana ovat olleet pohjoissavolaiset tuottajat, jotka halusivat perustaa lähiruoan myyntipaikan. Koottua tietoa myymälän perustamisesta ja sen pitämisestä ei kuitenkaan ollut saatavilla. Siksi kokosimme oppaan, jonka tavoitteena on kertoa lyhyesti lähiruoan myyntitavoista, kuluttajien tarpeista sekä muista lähiruoan myymiseen liittyvistä asioista. Opas sisältää runsaasti myös linkkejä syvemmän lisätiedon äärelle. Pyrimme käsittelemään asioita myymälänpitäjän sekä tuottajan näkökulmasta. Vaikka tämä opas ei ota kantaa tuotteiden myymiseen julkisen myyntikanavan kautta, kaikki hygieniavaatimukset koskevat myös tätä kautta myytyjä tuotteita.

Lataa Lähiruoan ja palveluiden opas tästä

Lehdistötiedote 30.8.22

 


Aloitteleva pientuotteiden jatkojalostaja tai myyjä

Pohjoissavolainen toimija/viljelijä/tuottaja; elintarvikealalla toimivat aktiivisesti mm. ProAgria Itä-Suomi, maa- ja kottalousnaiset, Savonia, Sakky ja SavoGrow. Heillä on usein hankkeita, jotka tähtäävät lähiruoan tuotteistamiseen ja myymiseen. Kannattaa kysyä heiltä lisätietoa. Juuri tämän hetkisten yhteyshenkilöiden nimet saat vaikka meiltä MTK-Pohjois-Savon kautta.  


Muutamia poimintoja lähiruoan ja palveluiden myyminen-oppaan sisällöstä

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon tuotepakkauksissa elintarvikelainsäädännön mukaan?

Elintarvikkeista annettavat tiedot ovat tärkeitä, koska niillä suojataan kuluttajien etuja, vaikutetaan kuluttajan tietoon perustuviin elintarvikevalintoihin, valistetaan kuluttajia, suojataan kuluttajia terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappiolta erilaisten säännösten avulla sekä kuluttajia ei saa johtaa harhaan elintarvikkeiden merkinnöillä, ulkonäöllä, pakkauksella, markkinoinnilla, esillepanolla tai muilla tiedoilla. 

Myös kotileipureiden tulee näitä pakkausmerkintöjä noudattaa, jos valmistettuja tuotteita myydään esim. lähiruokamyymälässä.

Lisää tietoa löytyy Ruokaviraston elintarvike-oppaasta sekä lähiruon ja lähipalveluiden myyminen oppaasta

 

ELINTARVIKEHUONEISTO

Elintarvikehuoneistoksi kutsutaan elintarvikeyrityksen fyysistä sijaintipaikkaa, jossa yrityksen toiminta liittyy elintarvikkeiden tuotantoon, jalostukseen tai jakelun eri vaiheisiin. Elintarvikkeiden alkutuotantopaikka ei ole kuitenkaan ole elintarvikehuoneisto. Elintarvikehuoneisto voi olla rakennus tai huoneisto tai osa niistä tai muu sisä- tai ulkotila, missä elintarvikkeita valmistetaan, kuljetetaan, säilytetään, tarjoillaan, pidetään kauppaa tai muuten käsitellään joko myytäväksi tai muuten luovutettavaksi. Elintarvikehuoneistoksi luetaan myös verkkokauppa, jossa myydään elintarvikkeita.

Neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontayksikköön tai huoneistolle on haettava elintarvikevalvonnan hyväksyntä. Hyväksyntä pitää hakea kuitenkin, jos elintarvikehuoneistossa käsitellään ennen vähittäismyynnin toimittamista eläimistä saatavia elintarvikkeita. Hakemuksen yhteydessä tulee esitellä yrityksen omavalvonta suunnitelma valvontaviranomaiselle.

 

MIKÄ TUOTE ON VÄHÄRISKINEN, KOHTALAISEN TAI SUUREN RISKIN OMAAVA?

Vähäriskisiä tuotteita ovat mm:

- leivät

- myllytuotteet

- piparkakut

- muut huoneenlämmössä säilyvät leivonnaiset

Jos kotileipurit valmistavat vähäriskisä tuotteita sekä myyvät niitä pienimuotoisesti (myynti alle 15 000€/v), niin elintarvikehuoneilmoitusta ei tarvitse tehdä.

Kohtalaisen riskin tuotteita ovat mm:

- kasvis-, hedelmä- ja marjajalosteiden valmistus ja myynti

       -> kuten mehut, hillot, kasvijalosteet

       -> näitä voidaan valmistaa koemarkkinointi-tarkoituksessa korkeintaan vuoden ajan, mutta ei               säännöllisesti ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta

Näiden kohtalaisen riskin omaavien tuotteiden käsittelystä, valmistamisesta ja myynnistä tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus tai olla hyväksytty laitos.

Riskialttiita tuotteita ovat mm :

- kalat ja jalostetut kalatuotteet

      -> mukaan lukien: rapu, mäti, äyriäiset, graavikala, salasäilykkeet

- liha ja lihavalmisteet

- maitotuotteet

     -> mm. jäätelöt, jogurtit

- ruoanvalmistus

      -> mm. kaalikääryle

- konditoriatuotteet

      -> mm. voileipä- ja täytekakut

Näiden riskialttiiden tuotteiden käsittelystä, valmistamisesta ja myynnistä tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus tai olla hyväksytty laitos.

Lisää tietoa löytyy Aitojamakuja.fi -sivustolta ja Ruokaviraston sivuilta

Harjoittelija Erika Kemppainen hoiti lähiruokamyymäläselvitystä elokuun loppuun 2021 saakka. 

Lisätietoa myös Anne-Mari Heikkinen p. 044 7050401 anne-mari.heikkinen@mtk.fi


Lähiruokapuodin perustamisselvitys -​​Liiketoimintaselvitys Kiuruveden kaupungille 2.5.22

Savonia-ammattikorkeakoulussa tehdyn opinnäytetyön tarkoituksena oli saada lisättyä elinvoimaa Kiuruvedelle, tuoda lähiruoka ja -tuotteet helpommin kuluttajien saatavilla sekä kootusti yhteen paikkaan ja tukea lähiseudun tuottajia. Työssä tutkittiin lähiruokamyymälän perustamisen mahdollisuuksia Kiuruvedelle. Opinnäytetyössä keskityttiin kannattavuuslaskelmiin. Lähiruokapuodin yritysmuotona käytettiin toiminimeä ja yrityksen tulot koostuivat provisiosta ja palveluista, kuten kauppakassipalvelu ja noutoautomaatti. Opinnäytetyön toimeksiantajina toimivat MTK-Pohjois-Savo ry ja Kiuruveden kaupunki.

Opinnäytetyö tulee esille theseukseen


​​​​​​Tuottajatorin perustaminen 31.3.21

Tallenne Ohjelma​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Lähiruokatuotteiden myyminen eri toteutusvaihtoehdoilla ja niissä huomioon otettavat asiat, Ruoka- ja yritysasiantuntija, Marja Niskanen Itä-Suomen maa ja kotitalousnaiset/ ProAgria Itä-Suomi

Etenemme esimerkein Eri tuottajatorien toimintatapojen sekä niiden mahdollisten ongelmakohtien selvitys, mikä mahdollistaa toiminnan, mikä tekee toimintamallista kustannustehokkaan, millä saa sen pyörimään. 

Lähipuoti Unnukka, Leppävirta (MTK-Leppävirta) Tiina Nissinen, ei esitystä

Juupajoen tuottajatori Juupajoki (yhdistys) Anja Pasuri, ei esitystä

Vaihtoehtona Pop Up-toiminta, TKI-asiantuntija Hanna Kyrölä, ERG, Savonia