Peltokasvituotannon vaihtoehdot ja mahdollisuudet - MTK-Pohjois-Savo
Takaisin
Peltokasvituotannon vaihtoehdot ja mahdollisuudet
Ajankohtaista
Peltokasvituotannon vaihtoehdot ja mahdollisuudet
14.12.2022
Tämä sivu sisältää yhteenkoottuna mm. Innostu tiedosta hankkeessa tuotettua materiaalia eri kasvien viljelyyn, markkinoihin ja kannattavuuteen liittyen. Sisältää myös kaikkea materiaalia kasvintuotantoon tai peltoon liittyen.
Sivu on päivityksen alla.
Peltoviljelyn vaihtoehdot ja mahdollisuudet-sarja 2023
Käydään läpi eri kasvien osalta viljelyä, kannattavuutta ja markkinoita.
Tavoite: Tavoitteena antaa sysäyksiä tilallisille uusista viljelykasveista ja niiden viljelystä, markkinoista ja kannattavuudesta. Tänä vuonna keskitymme myös viljelykiertoon.
Lyhyitä (1,5 h) webinaareja asiantuntijapuheenvuoroin eri kasvien perusviljelystä/yrittäjyydestä, sen kannattavuudesta. Webinaarisarjan lopuksi kuulija osaa arvioida tuotannon kannattavuutta ja siihen vaikuttavia seikkoja.
Tuntee erikoiskasvien erityisvaatimukset maaperän, kylvösiemenen, lannoituksen, kasvintuhoojien ja viljelytekniikan huomioiden sadon jatkojalostuksen ja markkinoinnin ja siten osaa arvioida sen soveltuvuutta mm. omalle tilalle muuttuvissa olosuhteissa.
Ohjelmat ja aikataulu (a`1,5 h):
Peltokasvituotannon vaihtoehdot ja mahdollisuudet 2023-sarja (kannattavuus, viljely, markkinat ja viljelykierto). Ohjelma 2023.
24.3.21 Avomaavihannes. Puromäen puutarha mm. kaalit ja inkivääri. Yhteistyö Savonia-amk.
15.3.21 Ilmastolaskurit. Sari Peltonen ProAgria keskusten liitto. Yhteistyö Savonia-amk. Tilaisuudesta ei julkaista tallennetta. Materiaalit eivät ole julkisia.
Tilannekatsaus maailmanmarkkinoista, hintojen käyttäytyminen muuttuneessa tilanteessa ja miten niihin reagoin. Sopimukset ja hinnoittelu osana tuotantoa, Max Schulman, MTK
Järjestäjät: Luke ja Savonia-amk, yhteistyö Innostu tiedosta
Tavoiteena on käydä läpi Orgaanista lantaa parteen ja nurmeen sekä Tuotantovarmuutta nurmesta tutkimusten tulokset. Luennoijina ovat Luken, Savonian ja ProAgria ItäSuomen tutkijat ja asiantuntijat.
Tavoitteena on selvittää millaisia erilaisia maatalouteen liittyviä hiililaskureita on tällä hetkellä. Mitä hiililaskurit kertovat viljelijöille tällä hetkellä ja miksi niitä kannattaisi käyttää. Antaako laskurien käyttö taloudellista hyötyä. Mikä laskuri sopii kuluttajien vaatimiin tarpeisiin. Miten laskurit auttavat valitsemaan hiiltä sitovia viljelytoimenpiteitä. Mitä teen laskurista saamallani luvulla? Onko laskurien luvut vertailtavissa toisiinsa. Mihin laskurien luvut perustuvat ja mitkä ovat hiililaskennan tulevaisuuden näkymät. Ohjelma Aineisto tulee ProAgrian sivuille ja YouTubeen.
Virkisty metsästä ja pellosta - naisten luontoillat
Ohjelma on metsän ja pellon osalta samanlainen kaikissa tilaisuuksissa.
to 18.8.22 klo. 18-21 Kiuruvesi, Sininen Helmi, Hankaniementie 110, Kiuruvesi.
ti 23.8.22 klo. 18-21 Nilsiä, Kartanoi Kaijala, Juankoskentie 1265, Nilsiä.
2.11.22 klo. 17-20 Leppävirta, Villa Walle (Savonniementie 60, 79100 Leppävirta)
21.11.22 klo. 17-20 Kuopio, Puijon Maja
Vapaamuotoinen tilaisuus keskustella ja havannoida luonnon monimuotoisuutta metsässä ja pellolla. Aloitamme kahvilla.
Miten vesistöjen tilaa voidaan parantaa? Mitä uusi CAP tuo maatalouden ympäristösopimuksiin? Miten voi vaikuttaa lähivesien tilaan? Millaisia luonnonhoidon keinoja on talousmetsissä? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa ympäristöömme? Yhteistyö Metsäkeskus, MHY Savotta, MTK-P-S
KOHTI UUTTA KASVUKAUTTA 2022 TUKIKOULUTUKSET
31.3.22 Tukikoulutus Kuopio ja 21.4.22 Iisalmi (joissain materiaaleissa on tullut muutoksia paikkakuntien välillä)
KEVÄÄN 2020 VERKON KAUTTA TOTEUTETTAVIEN KOULUTUSTEN materiaalit löytyvät tästä. Sieltä löytyy myös linkkejä muiden alueiden tukitilaisuuksien materiaaleihin. Sieltä löytyy myös Peltolive laitumiin liittyen tapahtuman tiedot.