Hanke on päättynyt 31.7.23. Kiitos kaikille osallistujille.
Menneiden tilaisuuksien materiaalit:Rullaa tätä sivua alaspäin tai hae aiheuttain pöytäkoneelta oikealta ja kännykällä katsottuna alhaalta pikavalikosta.
Innostu tiedosta -hanke oli yhteistyöhanke, jota toteutettiin Pohjois-Savossa yhteistyössä Luken, Luoteis-Savon -, Sydän-Savon ja Ylä-Savonsekä Rantasalmen maaseutupalveluiden kanssa. Rahoittajan juliste.
Hankkeen päätavoite oli antaa tietoa tilojen kannattavuuden parantamiseen. Tavoitteena oli auttaa yrittäjiä mm. välittämällä tietoa tilan kehittämiseen liittyen. VarmaNurmen tiedotusasiat jatkuvat myös ko. hankkeessa. Hanke pyrki vaikuttamaan tilojen toimintaympäristöön, jotta se mahdollistaisi tilojen kannattavan toiminnan.
HUOM! Tilaisuuksissa voidaan tallentaa ääntä ja/tai kuvaa, tallenteet tulevat hankkeen nettisivuille/YouTubeen ja kuvia voidaan käyttää MTK Pohjois-Savon sähköisissä ja paperisissa materiaaleissa.
Tilaisuuksissa kerätään osallistumisesta todenne rahoittajan vaatimalla tavalla ja osallistujalistoja säilytetään hankkeen rahoituspäätöksen mukaiseen aikaan saakka.
Menneet tilaisuudet ja materiaalit sekä tallenteet:
Laitathan viestiä, jos joku tallenne tai materiaali ei aukene anne-mari.heikkinen@mtk.fi, p. 0447050401.
Huomioittehan, että esitysten tiedot perustuvat esityspäivän tietohin!!!
Alla olevat tilaisuudet tullaan jaottelemaan aihealueittain tiedon löytämisen helpottamiseksi (alla järjestämisajankohdan mukaan): (järjestely työn alla)
Tilaisuudet toteutettiin yhdessäMTK-Pohjois-Suomi/ MaaseutuHarava ja MTK-Keski-Pohjanmaa/PSEDUTietolinkki sekä MTK-Pohjois-Savo Innostu tiedosta-hankkeiden sekä MTK-Keski-Suomi kanssa.
Hiililaskenta maataloudessa -webinaari 1.11.22
Tavoitteena on selvittää millaisia erilaisia maatalouteen liittyviä hiililaskureita on tällä hetkellä. Mitä hiililaskurit kertovat viljelijöille tällä hetkellä ja miksi niitä kannattaisi käyttää. Antaako laskurien käyttö taloudellista hyötyä. Mikä laskuri sopii kuluttajien vaatimiin tarpeisiin. Miten laskurit auttavat valitsemaan hiiltä sitovia viljelytoimenpiteitä. Mitä teen laskurista saamallani luvulla? Onko laskurien luvut vertailtavissa toisiinsa. Mihin laskurien luvut perustuvat ja mitkä ovat hiililaskennan tulevaisuuden näkymät. Ohjelma Aineisto tulee ProAgrian sivuille ja YouTubeen.
Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Savonia-amk ja MTK-Pohjois-Savo niiden hankkeiden kautta (mm. Maatila 2030, SavoFarm, Innostu tiedosta), LähiTapiola Itä ja - Savo, Mela ja joukko muita tapahtumaan ilmoittautuneita yrityksiä ja organisaatioita.
Virkisty metsästä ja pellosta - naisten luontoillat
Ohjelma on metsän ja pellon osalta samanlainen kaikissa tilaisuuksissa. Yhteistyö Metsäkeskus, MHY Savotta, MTK-P-S. to 18.8.22 Kiuruvesi ti 23.8.22Nilsiä2.11.22 Leppävirta21.11.22 0 Kuopio
Vapaamuotoinen tilaisuus keskustella ja havannoida luonnon monimuotoisuutta metsässä ja pellolla. Aloitamme kahvilla.
Miten vesistöjen tilaa voidaan parantaa? Mitä uusi CAP tuo maatalouden ympäristösopimuksiin? Miten voi vaikuttaa lähivesien tilaan? Millaisia luonnonhoidon keinoja on talousmetsissä? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa ympäristöömme?
Samantyyppinen koulutus on myöhemmin viljelijöille ja muille kiinnostuneille. Seuraa erityisesti Atrian sivuja (Tuottava emolehmä-hanke).
KOHTI UUTTA KASVUKAUTTA 2022 TUKIKOULUTUKSET
Tavoite: Mitä ja miten kasvukaudella 2022 kannattaa viljellä. Käydä läpi tukihaussa 2022 huomioitavat asiat ja muutokset. Miten koko ketju toimii muuttuneessa tilanteessa.
Savonia-ammattikorkeakoulussa tehdyn opinnäytetyön tarkoituksena oli saada lisättyä elinvoimaa Kiuruvedelle, tuoda lähiruoka ja -tuotteet helpommin kuluttajien saatavilla sekä kootusti yhteen paikkaan ja tukea lähiseudun tuottajia. Työssä tutkittiin lähiruokamyymälän perustamisen mahdollisuuksia Kiuruvedelle. Opinnäytetyössä keskityttiin kannattavuuslaskelmiin. Lähiruokapuodin yritysmuotona käytettiin toiminimeä ja yrityksen tulot koostuivat provisiosta ja palveluista, kuten kauppakassipalvelu ja noutoautomaatti. Opinnäytetyön toimeksiantajina toimivat MTK-Pohjois-Savo ry ja Kiuruveden kaupunki.
Nuorten maitotilallisten hyvät käytänteet kannattavan tilan toimintaan ja kehittämiseen-Teemahaastattelut kohdetiloille 26.4.22
Opinnäytetyön loppuseminaari Savonialla Iisalmessa tai verkossa.
Opinnäytetyöhän liittyy videosarja jonka löydät MTK-Pohjois-Savon facesivuilta. Opinnäytetyö tulee esille theseukseen.
19.4.22 Sähköenergiatilaisuus, webinaari
Tavoitteena selvittää miten sähkömarkkinat ovat kehittymässä ja mikä siihen vaikuttaa. MTK-jäsenedut sähköstä. Sähkön osatamisen tavat. Oma sähköntuotanto. Ohjelma
Avaus, Jari Kauhanen, MTK-Pohjois-Savo
Sähkömarkkinakatsaus - Miten sähköenergian hinta määräytyy ja mikä siihen vaikuttaa ja miltä tilanne näyttää tulevaisuudessa, salkunhoitaja Risto Kinnunen, Väre
Sähkön ostamisen tavat. Sähkön kiinnittäminen vai pörssi hinta, palvelupäällikkö Mika Petsalo, Väre
MTK:n sähköjäsenetu ja muut edut, milloin MTK:n sähköedut ovat käytettävissä ja miten saan sen käyttööni, toiminnanjohtaja Jari Kauhanen, MTK-Pohjois-Savo
Tilannekatsaus maailmanmarkkinoista, hintojen käyttäytyminen muuttuneessa tilanteessa ja miten niihin reagoin. Sopimukset ja hinnoittelu osana tuotantoa, Max Schulman, MTK
Tehot Irti nurmesta ja lannastanurmesta ja lannasta - (Orvo/VarmaNurmi) 7.4.22
Ohjelma Järjestäjät: Luke ja Savonia-amk, yhteistyö Innostu tiedosta
Tavoitteena on käydä läpi Orgaanista lantaa parteen ja nurmeen sekä Tuotantovarmuutta nurmesta tutkimusten tulokset. Luennoijina ovat Luken, Savonian ja ProAgria ItäSuomen tutkijat ja asiantuntijat.
MTK- Kotieläintilojen tuottajaorganisaatiot - mitä vaatii ja mahdollistaa? 8.4.22
MTK järjestää kotieläinsektorille keskustelutilaisuuden ”Tilaisuus järjestetään etänä, Teamsissa. Ohjelma. Materiaali MTK:n sivuilla jäsenten käyttettävissä. Materiaalit löytyvät MTK-opistosta Oivasta. Tallenne
Maaseutuelinkeinojen uusi TES ja palkanlaskeminen käytännössä 1.4.22
Ohjelmaan on lisätty ajankohtaisinfo kausityövoimaan liittyen.
Tavoite on kertoa millä työehdoilla kesällä 2022 toimitaan maatiloilla sekä miten työaikakirjaukset tulee olla lain mukaan. Yritetään löytää ratkaisuja tuntikirjanpidon ongelmiin ja haasteisiin.
Marjatiloilla työskentelee työtekijöitä useilla eri palkanmaksuperusteilla esimerkiksi urakalla, tuntitöinä, viikkotyötunneilla jne. Miten nämä työaikakirjanpidot tulee toteuttaa, jotta myös ne täyttävät lainkirjaimen. Tilaisuus soveltuu kaikille, joilla on palkattua työvoimaa, esimerkit tulevat marjatiloilta palkanmaksuperusteiden moninaisuuden vuoksi.
PERUTTU Uusi Tes tuntikirjanpidon näkökulmasta, Kristel Nybondas, Maaseudun työnantajaliitto. Pyritään järjestämään uusi tilaisuus, jossa käydään läpi työehtoja tuntikirjanpidon näkökulmasta sekä palkanmaksun perusteita käytännön laskelmin keväällä 2022.
Ohjelmistokehittäjät: Suonentieto, Tiina Kauppinen (ei jaettavaa, puheenvuoro tallenteen 2-osassa), MTech Oy, Jari Nevavuori Oy, Poimuri
Toteutimme Pohjois-Savon alueen viljelijöille peltobiomassakyselyn, jolla kartoitamme peltobiomassan ja lantajakeiden saatavuutta biokaasun tuotantoon Pohjois-Savon alueella. Erityisesti kartoitamme maatilojen mielenkiintoa myydä peltobiomassaa biokaasun tuotantoon.
Kiitos vastauksistanne. Vastausten perusteella peltobiomassaan on tarjolla riittävä määrä.
Talouden tuumaustuokio - kassa tyhjä, mitä tehdä?15.2.22
Ohjelma Tavoite on etsiä ratkaisuja tilojen käyttöpääoman rahoitusvaihtoehtoihin ja tilan investointien sekä tuotannon kehittämisen rahoitukseen. Ajankohtaiskatsaus siihen millaisessa toimintaympäristössä tilat toimivat tällä hetkellä. Millaisia ovat ns. ”hyvät tilat” ja ”hyvät hankkeet”?
Ohjelma. Ei tallennetta.
Tilaisuus oli osa millä ratkaisuilla ja pelimerkeillä tulevaisuuteen - strategiavalmennus maatila- ja maaseutuyrittäjille- kokonaisuuteen. Tilaisuus oli suunnattu myös PK-yrityksille.
Millä ratkaisuilla ja pelimerkeillä tulevaisuuteen - strategiavalmennus maatila- ja maaseutuyrittäjille
Kokonaisuuden menneet tilaisuudet:
ke 3.11.21 1/5. Strategisen suunnittelun perusteet ja kuinka edetään ja to 11.11.21 välillä.2/5 Soveltaminen ja harjoitukset ja to 18.11.21 3/5. Strategiset valinnat. Ohjelma. Yhteistyössä Virma-hanke, ProAgria Itä-Suomi ja Savonia -amk. Voit osallistua myös yksittäisiin päiviin.
Kolmea ensimmäistä tilaisuutta ei tallenneta eikä materiaali ole julkista.
Maatilojen energiatehokkuus – Sähkön hinta nousee, onko mitään tehtävissä? ti 16.11.21
Etätilaisuus. Yhteistyössä Savonia-amk/Maatila 2030. Etä. OhjelmaTallenne (muokkaamaton)
ti 11.5.21 Maatilamittakaavan biokaasulaitoksen käynnistäminen.Ohjelma. Keskustelutilaisuus sidosryhmien edustajille. Osallistujille lähetetään luennointimateriaalit. Yhteistyö Envitecpolis.
ma 3.5. Nurmihavainnot-Facebooklive. Mitä Pöljälle kuuluu? Yhteistyö Peltotieto.
Etenemme esimerkein Eri tuottajatorien toimintatapojen sekä niiden mahdollisten ongelmakohtien selvitys, mikä mahdollistaa toiminnan, mikä tekee toimintamallista kustannustehokkaan, millä saa sen pyörimään.
19.2.21 Leader-rahoitusmahdollisuuksien esittely maatalousyrittäjille nyt ja tulevaisuudessa. Yhteistyö paikalliset Leaderit, MMM (ohjelma päivittyy) face tapahtuma, ohjelma,
Mitä uusi ohjelmakausi tuo tullessaan, antaako se lisää mahdollisuuksia, Laura Jänis, MMM (ei jaettavaa esitystä)
Tallenteen lopussa bonuksena vielä esimerkkejä kuinka yrittäjä lähtisi etenemään hakiessaan rahoitusta maatilalla tuottamilleen tuotteille, myynnille tai palveluille.
18.2.21 Tilusjärjestelyt maatilan ja maaseudun kehittäjänä -rahanarvoisia ratkaisuja. Yhteistyössä Pohjois-Savon alueen maatalousviranomaiset, Luoteis-, Sydän- ja Ylä-Savon maaseutupalvelut sekä maanmittauslaitos. Ohjelma
28.1.21 Pellon omistus ja vuokraus, Marica Twerin, MTK, Pohjois-Savon alueen maatalousviranomaiset, Luoteis-, Sydän- ja Ylä-Savon maaseutupalvelut. Ohjelma
Ruokalaakson palvelut yrittäjille, mitä on tulossa elintarvikealalle (SavoGrown elintarvikkeiden tuotekehitys, ja Savonian elintarvikepalvelut ja muut alueellisen verkoston tarjoamat palvelut elintarvikealalla, erityisasiantuntija, Projektipäällikkö, Jenni Lappi, Ruokalaakso-hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu
Talouden lainalaisuudet, business ajattelu monipuolistamisessa, esimerkkejä, Joakim Pitkälä ja Petri Lappi, ProAgria Itä-Suomi (ei jaettavaa esitystä, esitys tallenteessa)
Selvitettävät asiat ja prosessin kulku eri alasajo tapauksissa (vapaaehtoinen alasajo osittainen/kokonaan tai pakollinen alasajo, mitä eri termit tarkoittavat, kuka pääsee ja paljonko kestää ajallisesti, mitä voi jäädä itselle, ”pakkomyynnin uskomukset”, Aila Riikonen, Wikli
Joensuu Marika, ProAgria Itä-Suomi. Miten neuvontaorganisaatio käyttää ennakointitietoja hvyväksi asiantuntijatyössä. (Tallenteessa kohdasta 2,49 min -> )
PERUTTU 28.10.20 Onko kamera valmiina? Edustavat kuvat maatilaltasi/yrityksestäsi (Iisalmi) klo. 11-14:30 (yhteistyö YOM-hanke, YSAO, Savon yrittäjät, maksullinen) ohjelma
Koronatilanteessa toimimme MTK:n valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan, joka pohjautuu THL:n ohjeistuksiin.
KEVÄÄN 2020 VERKON KAUTTA TOTEUTETTAVIEN KOULUTUSTEN materiaalit löytyvät tästä. Sieltä löytyy myös linkkejä muiden alueiden tukitilaisuuksien materiaaleihin. Sieltä löytyy myös Peltolive laitumiin liittyen tapahtuman tiedot.
Innostu tiedosta -hanke on yhteistyöhanke, jota toteutetaan yhteistyössä Luken, Luoteis-Savon -, Sydän-Savon ja Ylä-Savon maaseutupalveluiden kanssa. Rahoittajan juliste
Hankkeen päätavoite on antaa tietoa tilojen kannattavuuden parantamiseen.
Innostu tiedosta on käytössänne aina 31.12.2022 saakka.
Tavoitteena on auttaa yrittäjiä mm. välittämällä tietoa tilan kehittämiseen liittyen. VarmaNurmen tiedotusasiat jatkuvat myös ko. hankkeessa. Hanke pyrkii vaikuttamaan tilojen toimintaympäristöön, jotta se mahdollistaisi tilojen kannatavan toiminnan.
Ole yhteydessä ja laita vinkkiä mistä aiheesta haluaisit tietoa.
Innostu tiedosta sivut rakentuvat Kohti tulevaa 2 -hankkeen sivujen perustuksille, jottei hyvää tietoa hävittäisi.
HUOM! Tilaisuuksissa voidaan tallentaa ääntä ja/tai kuvaa, tallenteet tulevat hankkeen nettisivuille/YouTubeen ja kuvia voidaan käyttää MTK Pohjois-Savon sähköisissä ja paperisissa materiaaleissa.
Tilaisuuksissa kerätään osallistumisesta todenne rahoittajan vaatimalla tavalla ja osallistujalistoja säilytetään hankkeen rahoituspäätöksen mukaiseen aikaan saakka.
SYKSYN 2019 OMISTAJANVAIHDOKSIIN JA TILA KEHITTÄMISEEN LIITTYVÄT TILAISUUDET LINKIN KAUTTA. (Oikealla pöytäkoneella katsottuna ja mobiilissa alhaalla).
Materiaalit löytyvät sivuston oikeasta reunasta jaoteltuna tukiasioihin, omistajanvaihdos- ja kehittämisasioihin ja VarmaNurmi-tiedotusosioon. Sivuille kerätään entiseen tapaan tilaisuuksien materiaalit sekä muut pikalinkit. Varsinkin tukiasioihin liittyen linkit viittaavat viranomaisten sivustoihin tai eri koulusten materiaaleihin. Tukiasioissa Tukikalenteriin sisältyvien täydentävien ehtojen ja ympäristökorvausehtojen käytännön toteutus-osioista voit nopeasti palauttaa mieleesi tärkeimmät huomioitavat asiat.
Ohessa myös Kohti Tulevaa -hankkeessa (2/2016-2/2018) tuotettua materiaalia.
Kohti Tulevaa II - hanke tiedotti Kohti Tulevaa ja Tukisarka -hankkeiden jalanjäljillä tukiasioista. Hanke oli maaseuturahaston 100 % rahoittama tiedostushanke, jonka tavoitteena on omistajavaihdosten tukeminen sekä tukitiedotus. Hankkeen tiedotettavaksi tuli myös 5/2019 rahoituspäätöksellä Luonnonvarakeskuksen hallinnoiman Tuotantovarmuutta nurmesta (VarmaNurmi) -hankkeen tiedotus. Hanke kesti vuoden 2019 loppuun saakka.