Ilmoittautuminen tilaisuuksiin ja osallistumislinkit sekä menneiden tilaisuuksien materiaalit:Rullaa tätä sivua alaspäin.
Innostu tiedosta -hanke on yhteistyöhanke, jota toteutetaan Pohjois-Savossa yhteistyössä Luken, Luoteis-Savon -, Sydän-Savon ja Ylä-Savon maaseutupalveluiden kanssa. Rahoittajan juliste.
Hankkeen päätavoite on antaa tietoa tilojen kannattavuuden parantamiseen. Tavoitteena on auttaa yrittäjiä mm. välittämällä tietoa tilan kehittämiseen liittyen. VarmaNurmen tiedotusasiat jatkuvat myös ko. hankkeessa. Hanke pyrkii vaikuttamaan tilojen toimintaympäristöön, jotta se mahdollistaisi tilojen kannattavan toiminnan. Seuraa ilmoittelua tulevista 2021 tilaisuuksista ja anna myös vinkkiä mitä haluaisit kuulla. Ohessa ohjausryhmän linjaus toiminnan suunnasta. Innostu tiedosta on käytössänne 31.7.2023 saakka, saadun jatkoajan myötä. Ole yhteydessä ja laita vinkkiä mistä aiheesta haluaisit tietoa. Innostu tiedosta sivut rakentuvat Kohti tulevaa 2 -hankkeen sivujen perustuksille, jottei hyvää tietoa hävittäisi.
Kouluttajana Timo Sipilä, MTK ja Hannu Vuoriniemi, Vuoriniemi Consulting.
Aiheena tietysti ajankohtaiset maatalousverotuksesta; täyttövinkit, yhtenäistämisohjeet, verosuunnittelua ja tuulimyllyjen korvausasiat, lunastuskorvaukset ja aurinkopaneelit/aurinkosähkönverotus. Päivätilaisuudessa lisäksi vähän verotus osana taloudenhallintaa, nettovarallisuusasiaa ja sivuelinkeinot verotuksessa.
Tilaisuudet toteutetaan yhdessäMTK-Pohjois-Suomi/ MaaseutuHarava ja MTK-Keski-Pohjanmaa/PSEDUTietolinkki sekä MTK-Pohjois-Savo Innostu tiedosta-hankkeiden sekä MTK-Keski-Suomi kanssa.
Tavoite: Tavoitteena antaa sysäyksiä tilallisille uusista viljelykasveista ja niiden viljelystä, markkinoista ja kannattavuudesta. Tänä vuonna keskitymme myös viljelykiertoon.
Lyhyitä (1,5 h) webinaareja asiantuntijapuheenvuoroin eri kasvien perusviljelystä/yrittäjyydestä, sen kannattavuudesta. Webinaarisarjan lopuksi kuulija osaa arvioida tuotannon kannattavuutta ja siihen vaikuttavia seikkoja.
Tuntee erikoiskasvien erityisvaatimukset maaperän, kylvösiemenen, lannoituksen, kasvintuhoojien ja viljelytekniikan huomioiden sadon jatkojalostuksen ja markkinoinnin ja siten osaa arvioida sen soveltuvuutta mm. omalle tilalle muuttuvissa olosuhteissa.
HUOM! Tilaisuuksissa voidaan tallentaa ääntä ja/tai kuvaa, tallenteet tulevat hankkeen nettisivuille/YouTubeen ja kuvia voidaan käyttää MTK Pohjois-Savon sähköisissä ja paperisissa materiaaleissa.
Tilaisuuksissa kerätään osallistumisesta todenne rahoittajan vaatimalla tavalla ja osallistujalistoja säilytetään hankkeen rahoituspäätöksen mukaiseen aikaan saakka.
Suunnitteilla
Talouden tuumaustuokion jatko (budjetointi ja sen seuraaminen)
CAP- tulevan ohjelmakauden tiedotus esim. sähköinen haku, apit yms. sis. maatilan investointeihin liittyvä tilaisuus
”Höpöheinän” viljelijät viljelemään? – uudet markkinat nurmelle
Markkinatietoisuuden lisääminen muilla kasveilla kuin nurmella => viljelyaktiivisuuden lisääminen
Yhteistyö ja verkostoituminen (Yhteislaitokset mm. kuivurit yms, markkinointi, yhdessä tekeminen)
Muut tilaisuudet, järjestetään viljelijöille lyhyelläkin aikataululla kannattavuutta parantavia ja tarpeenmukaisia tilaisuuksia.
Menneet tilaisuudet ja materiaalit sekä tallenteet:
Laitathan viestiä, jos joku tallenne tai materiaali ei aukene anne-mari.heikkinen@mtk.fi, p. 0447050401.
Huomioittehan, että esitysten tiedot perustuvat esityspäivän tietohin!!!
Alla olevat tilaisuudet tullaan jaottelemaan aihealueittain tiedon löytämisen helpottamiseksi (alla järjestämisajankohdan mukaan): (järjestely työn alla)
16.1.23 klo 10-12 Eläintuet uudistuvat – miten voit valmistautua muutokseen? -kyselytunti
Ennakkotehtävä kuulijoille: Tallenne 12.12.22 kotieläintilojen ajankohtaiskatsaus tilaisuudesta + muu materiaali. Tilaisuudessa ei käydä eläintukia "juurta jaksaen läpi" vaan pyydetään kuulijoita katsomaan ajantasalla olevat tallenteet ja keskitytään esille nousseisiin kysymyksiin, joita on noussut hakuaikana.
Koulutusmateriaalia voit löytää myös verkkosivuilta eri aihealueiden yhteydessä. Ruokavirasto avoin koulutus: Kirjaudu sivustoon Ruokavirasto avoin koulutus
Järjestävät Pohjois-Savon Ely-Keskus, Luoteis-Savon maaseutupalvelut, Sydän-Savon maaseutupalvelut, Rantasalmen maaseutupalvelut, Ylä-Savon maaseutupalvelut sekä MTK-Pohjois-Savo, jotka ovat myös vastaamassa eläintukia koskeviin kysymyksiin.
11.1.23 klo 10-12 Emolehmäwebinaari
Webinaarissa käsitellään laajasti emolehmätuotantoa eri osa-alueilta ja pääperiaatteita ja mitä emolehmätuotannon aloittaminen vaatii.
Yhteistyössä: ProAgria ItäSuomi ja Innostu tiedosta/MTK-Pohjois-Savo
12.12.22 klo 10-12 Ministeriön viljelijätilaisuus EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta, Kuopio/Etä
Maa- ja metsätalousministeriö järjestää viljelijöille ja muille maatalouden toimijoille Kuopiossa maanantaina 12. joulukuuta tilaisuuden, joissa kerrotaan EU:n maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksesta ja sen vaikutuksista maatalouteen Suomessa.
Tilaisuudessa puhuvat ministeriön virkamiehet sekä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Viljelijöillä on tilaisuus kertoa näkemyksensä mm. vuorovaikutteisen kyselyn muodossa.
Lisätietoa: 040 7730644, pekka.vaisanen(@)gov.fi tai 040 5056718 jari.kauhanen@mtk.fi
12.12.22 klo 12-15.15 Kotieläintilojen ajankohtaisinfo -webinaari
Aiheina uusi eläinten hyvinvointilaki ja tuotantosidonnaiset eläintuet, ja eläinten hyvinvointikorvausta käsitellään nautojen osalta. Ministeri Kurvisen terveiset.
Tilusjärjestelyt maatilan ja maaseudun kehittäjänä keskustelutilaisuus Kiuruvedellä
ti 8.11.22 klo 12-15 Kiurusali, Kiuruvesi (Harjutie). Ohjelma alkaa klo 12.30. Kahvit ennen tilaisuutta. Ohjelma.
Kerrotaan, mitä tilusjärjestelyt tarkoittaa ja kartoitetaan onko tilusjärjestelyselvitykselle potentiaalia Kiuruveden alueella tai selvitetään mitä olisi tehtävissä oman tilan osalta.
Yhteistyössä Maanmittauslaitoksen, MMM, Kiuruveden kaupungin kanssa.
Kiuruveden alueella päätettiin aloittaa tilusjärjestelyselvitys, jossa tehdään selvitys onko tilussuunnittelulle tarvetta ja edellytyksiä.
Kiinnostuneet maanomistajat voivat ottaa yhteyttä Panu Zittingiin Luoteis-Savon maaseutupalveluihin ilmaistakseen kiinnostuksen omalta osaltaan selvittää mahdollisuudet.
Tavoitteena on selvittää millaisia erilaisia maatalouteen liittyviä hiililaskureita on tällä hetkellä. Mitä hiililaskurit kertovat viljelijöille tällä hetkellä ja miksi niitä kannattaisi käyttää. Antaako laskurien käyttö taloudellista hyötyä. Mikä laskuri sopii kuluttajien vaatimiin tarpeisiin. Miten laskurit auttavat valitsemaan hiiltä sitovia viljelytoimenpiteitä. Mitä teen laskurista saamallani luvulla? Onko laskurien luvut vertailtavissa toisiinsa. Mihin laskurien luvut perustuvat ja mitkä ovat hiililaskennan tulevaisuuden näkymät. Ohjelma Aineisto tulee ProAgrian sivuille ja YouTubeen.
Tallenne aamupäivästä ja iltapäivän auditorion osiosta - Heli Bacman, Mela, - Petri Pitkänen, Lähitapiola - paneelikeskustelu
CAP 2027 ajankohtaista, Juha Kaipiainen, Pohjois-Savon Ely-Keskus
Uuden CAP27 viljelijätuet, Jari Kauhanen, MTK-Pohjois-Savo
Monitorointi valvonnassa, Pauli Raatikainen, Pohjois-Savon Ely-Keskus
Tilusjärjestelyt, Matti Kakriainen, Maanmittauslaitos
Biokaasua maatilalla, Jukka Markkanen, Luke
"Asioista pitää puhua ja lenkille ehtiä!" Marjanviljelijöiden ja maidontuottajien työhyvinvoinnin johtaminen Pohjois-Savossa, Anna Soukkanen, Mela
Mitä tarkoittaa hiilineutraali Pohjois-Savo tavote maatilayrittäjille, Saara Karkulahti, Pohjois-Savon Ely-Keskus
Naudanlihantuotannon tunnusluvut, Harri Jalli HKScan
Teemat, joita käsitellään ovat maatilan kokonaisuuden ja muutoksen johtaminen, jatkuvuuden turvaaminen ja yrittäjien hyvinvointi.
Seminaarin tavoite ja sisältö lyhyesti: Seminaarista saat tuotantosuunnasta riippumatta vinkkejä johtamistaitoihin, työkaluja oman hyvinvointisi ylläpitämiseen sekä yrityksesi jatkuvuuden turvaamiseen. Asiantuntijaklinikoissa voit kysellä Sinua mietityttäviä asioista sekä hakea keskusteluissa vertaistukea – ja kenties luoda uusia yhteistyökumppanuuksiakin muiden yrittäjien kanssa!
Ota seurantaan myös Maatila 2030-hankkeen sivut sekä some (Facebook/insta), josta löytyy lisätietoa tapahtumasta.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Savonia-amk ja MTK-Pohjois-Savo niiden hankkeiden kautta (mm. Maatila 2030, SavoFarm, Innostu tiedosta), LähiTapiola Itä ja - Savo, Mela ja joukko muita tapahtumaan ilmoittautuneita yrityksiä ja organisaatioita.
Virkisty metsästä ja pellosta - naisten luontoillat
Ohjelma on metsän ja pellon osalta samanlainen kaikissa tilaisuuksissa.
to 18.8.22 klo. 18-21 Kiuruvesi, Sininen Helmi, Hankaniementie 110, Kiuruvesi. ti 23.8.22 klo. 18-21 Nilsiä, Kartanoi Kaijala, Juankoskentie 1265, Nilsiä. 2.11.22 klo. 17-20 Leppävirta, Villa Walle (Savonniementie 60, 79100 Leppävirta). 21.11.22 klo. 17-20 Kuopio, Puijon Maja.
Vapaamuotoinen tilaisuus keskustella ja havannoida luonnon monimuotoisuutta metsässä ja pellolla. Aloitamme kahvilla.
Miten vesistöjen tilaa voidaan parantaa? Mitä uusi CAP tuo maatalouden ympäristösopimuksiin? Miten voi vaikuttaa lähivesien tilaan? Millaisia luonnonhoidon keinoja on talousmetsissä? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa ympäristöömme?
17.8.22 Emolehmätuotantokoulutus asiantuntijoille. Teams. Atria, ProAgria ja MTK-Pohjois-Savo järjestävät emolehmäntuotannon aloittamiseen liittyvän koulutuksen asiantuntijoille. Tilaisuudesta lisätietoa ja ilmoittautumis- ja osallistumislinkki saatavilla anne-mari.heikkinen@mtk.fi tai petri.lappi@proagria.fi tai juha.ryhanen@atria.com.
Samantyyppinen koulutus on myöhemmin viljelijöille ja muille kiinnostuneille. Seuraa erityisesti Atrian sivuja (Tuottava emolehmä-hanke).
KOHTI UUTTA KASVUKAUTTA 2022 TUKIKOULUTUKSET
Tavoite: Mitä ja miten kasvukaudella 2022 kannattaa viljellä. Käydä läpi tukihaussa 2022 huomioitavat asiat ja muutokset. Miten koko ketju toimii muuttuneessa tilanteessa.
Savonia-ammattikorkeakoulussa tehdyn opinnäytetyön tarkoituksena oli saada lisättyä elinvoimaa Kiuruvedelle, tuoda lähiruoka ja -tuotteet helpommin kuluttajien saatavilla sekä kootusti yhteen paikkaan ja tukea lähiseudun tuottajia. Työssä tutkittiin lähiruokamyymälän perustamisen mahdollisuuksia Kiuruvedelle. Opinnäytetyössä keskityttiin kannattavuuslaskelmiin. Lähiruokapuodin yritysmuotona käytettiin toiminimeä ja yrityksen tulot koostuivat provisiosta ja palveluista, kuten kauppakassipalvelu ja noutoautomaatti. Opinnäytetyön toimeksiantajina toimivat MTK-Pohjois-Savo ry ja Kiuruveden kaupunki.
26.4.22 Nuorten maitotilallisten hyvät käytänteet kannattavan tilan toimintaan ja kehittämiseen Teemahaastattelut kohdetiloille
Opinnäytetyön loppuseminaari Savonialla Iisalmessa tai verkossa.
Opinnäytetyöhän liittyy videosarja jonka löydät MTK-Pohjois-Savon facesivuilta. Opinnäytetyö tulee esille theseukseen.
19.4.22 Sähköenergiatilaisuus, webinaari
Tavoitteena selvittää miten sähkömarkkinat ovat kehittymässä ja mikä siihen vaikuttaa. MTK-jäsenedut sähköstä. Sähkön osatamisen tavat. Oma sähköntuotanto. Ohjelma
Avaus, Jari Kauhanen, MTK-Pohjois-Savo
Sähkömarkkinakatsaus - Miten sähköenergian hinta määräytyy ja mikä siihen vaikuttaa ja miltä tilanne näyttää tulevaisuudessa, salkunhoitaja Risto Kinnunen, Väre
Sähkön ostamisen tavat. Sähkön kiinnittäminen vai pörssi hinta, palvelupäällikkö Mika Petsalo, Väre
MTK:n sähköjäsenetu ja muut edut, milloin MTK:n sähköedut ovat käytettävissä ja miten saan sen käyttööni, toiminnanjohtaja Jari Kauhanen, MTK-Pohjois-Savo
(muokkaamaton)
11.4.22 Tilojen välinen sopimustuotanto, Iisalmi
Tavoite: Edistää tilojen sopimustuotantoa, tilojen välistä sekä viljan ostajien kanssa. Sopimusten tekeminen ja hinnoittelu sekä muut sovitut asiat.
Tilannekatsaus maailmanmarkkinoista, hintojen käyttäytyminen muuttuneessa tilanteessa ja miten niihin reagoin. Sopimukset ja hinnoittelu osana tuotantoa, Max Schulman, MTK
7.4.22 Tehot irti nurmesta ja lannasta - (Orvo/VarmaNurmi) Ohjelma
Järjestäjät: Luke ja Savonia-amk, yhteistyö Innostu tiedosta
Tavoiteena on käydä läpi Orgaanista lantaa parteen ja nurmeen sekä Tuotantovarmuutta nurmesta tutkimusten tulokset. Luennoijina ovat Luken, Savonian ja ProAgria ItäSuomen tutkijat ja asiantuntijat.
Pysy ajankohtaisimman tiedon lähteillä.
ja Materiaalit Maatila 2030 hankkeen sivulla.
8.4.22 MTK- Kotieläintilojen tuottajaorganisaatiot - mitä vaatii ja mahdollistaa? MTK järjestää kotieläinsektorille keskustelutilaisuuden ”Tilaisuus järjestetään etänä, Teamsissa. Ohjelma. Materiaali MTK:n sivuilla jäsenten käyttettävissä.
Pohjois-Savoon suunniteltu 26.4. tuottajaorganisaatiotilaisuus on yhdistetty tähän MTK:n tilaisuuteen. Materiaalit löytyvät MTK-opistosta Oivasta.
Peltoviljelyn vaihtoehdot ja mahdollisuudet tilaisuuksien materiaalit vuosilta 2023, 2022 ja 2021 Ohjelma 2021, 2022 ohjelma
Kaikki esitykset käyvät läpi viljelyä, kannattavuutta ja markkinoita (pl. jatkojalostukseen liittyvät aiheet)
24.1.23Rypsin viljely, Kari Alasaari, viljelijä, konsultti, Lapua
19.1.22 Öljyhamppu, viljelijä, asiantuntija Samuel Jussila.
11.2.22 Herne ja härkäpapu, Perttu Perälä, viljelijä ja kasvinviljelyn asiantuntija, ProAgria Etelä-Pohjanmaa.
24.2.22 Gluteenittomat kasvit; tattari, kuitu-, siemen- ja öljypellava, Jukka Ruotsalainen, TKI-asiantuntija Savonia amk ja viljelijä Tölppäänniemen tila.
17.3.22 Avomaanvihannekset, Sanni Kemppainen, viljelijä Salmelan tila (mm. jäävuorisalaatti, kukkakaali, varhaiskaali, parsakaali, kesäkurpitsa, maissi).
24.3.21 Avomaavihannes. Puromäen puutarha mm. kaalit ja inkivääri. Yhteistyö Savonia-amk.
15.3.21 Ilmastolaskurit. Sari Peltonen ProAgria keskusten liitto. Yhteistyö Savonia-amk. Tilaisuudesta ei julkaista tallennetta. Materiaalit eivät ole julkisia.
28.2.22 Marjatilojen työaikakirjanpito käytännössä Ohjelma
Ohjelmaan on lisätty ajankohtaisinfo kausityuövoimaan liittyen.
Tavoite on kertoa millä työehdoilla kesällä 2022 toimitaan maatiloilla sekä miten työaikakirjaukset tulee olla lain mukaan. Yritetään löytää ratkaisuja tuntikirjanpidon ongelmiin ja haasteisiin.
Marjatiloilla työskentelee työtekijöitä useilla eri palkanmaksuperusteilla esimerkiksi urakalla, tuntitöinä, viikkotyötunneilla jne. Miten nämä työaikakirjanpidot tulee toteuttaa, jotta myös ne täyttävät lainkirjaimen. Tilaisuus soveltuu kaikille, joilla on palkattua työvoimaa, esimerkit tulevat marjatiloilta palkanmaksuperusteiden moninaisuuden vuoksi.
PERUTTU Uusi Tes tuntikirjanpidon näkökulmasta, Kristel Nybondas, Maaseudun työnantajaliitto. Pyritään järjestämään uusi tilaisuus, jossa käydään läpi työehtoja tuntikirjanpidon näkökulmasta sekä palkanmaksun perusteita käytännön laskelmin keväällä 2022.
Ohjelmistokehittäjät: Suonentieto, Tiina Kauppinen (ei jaettavaa, puheenvuoro tallenteen 2-osassa), MTech Oy, Jari Nevavuori Oy, Poimuri
Joka perjantai alkaen 4.3. kausikahvit ja linjat kuumina klo 14. Ajankohtaisia kysymyksiä ja kausityövoima-kuulumisia. Tähän ilmoittautuminen kati.kuula@mtk.fi ja saat linkin, joka toimii joka perjantai.
Toteutimme Pohjois-Savon alueen viljelijöille peltobiomassakyselyn, jolla kartoitamme peltobiomassan ja lantajakeiden saatavuutta biokaasun tuotantoon Pohjois-Savon alueella. Erityisesti kartoitamme maatilojen mielenkiintoa myydä peltobiomassaa biokaasun tuotantoon.
Kiitos vastauksistanne. Vastausten perusteella peltobiomassaan on tarjolla riittävä määrä.
Muovinkeräyspilotti kesällä 2021 (tänne päivittyvät tiedot pilottiin liittyen sis. loppuraportti ja maatalousmuovin lajittelu- ja kierrätysohjeet).
MTK-Pohjois-Savo pilotoi Innostu tiedosta -hankkeessa maatalousmuovin keräystä Joroisen, Kuopion, Leppävirran, Suonenjoen ja Varkauden alueella.
pe 18.2.22 klo 10-14:30 Kummalla puolella ruoho on vihreämpää?
Ajatuksia luomun ja tavanomaisen tuotannon kannattavuudesta ja luomutuotantoehtojen uudet tuulet. Yhteistyö ProAgria Itä-Suomi. Ohjelma
ti 15.2.22 klo. 10:00-12:00Talouden tuumaustuokio - kassa tyhjä, mitä tehdä?Ohjelma
Tavoite on etsiä ratkaisuja tilojen käyttöpääoman rahoitusvaihtoehtoihin ja tilan investointien sekä tuotannon kehittämisen rahoitukseen. Ajankohtaiskatsaus siihen millaisessa toimintaympäristössä tilat toimivat tällä hetkellä. Millaisia ovat ns. ”hyvät tilat” ja ”hyvät hankkeet”?
to 16.12.21 Käyttämättömät rahoitusmahdollisuudetOhjelma. Ei tallennetta.
Tilaisuus oli osa millä ratkaisuilla ja pelimerkeillä tulevaisuuteen - strategiavalmennus maatila- ja maaseutuyrittäjille- kokonaisuuteen. Tilaisuus oli suunnattu myös PK-yrityksille.
ke 15.12.21 Maaseutuyrityksen ja maatilan brändäys osana markkinointia. Yhteistyössä Virma ja Tie menestykseen hankeket ja IntoTalo. Ohjelma . Tilaisuutta ei tallenettu. Koulutus materiaali on jaettu vain osallistujille.
to 2.12.21 Aurinkosähköntuotannon kokemukset maatilalla – sähkön hinta nousee, mitä on tehtävissä? Yhteistyössä Savonia-amk/Maatila 2030. Hybridi Ohjelma Tallenne
ti 23.11.21 Maatalousmuovipäivä – Miten pääsen oikeaoppisesti ja kustannustehokkaasti eroon tilalla syntyvistä jätteistä – fokus muoveissa.
Yhteistyössä Savonia-amk/Maatila 2030, Suomen Uusiomuovi, Itä-Suomen Murskauskeskus, Pohjois-Savon Ely-Keskus. Ohjelma. Tallenne (muokkaamaton)
Millä ratkaisuilla ja pelimerkeillä tulevaisuuteen - strategiavalmennus maatila- ja maaseutuyrittäjille
Kokonaisuuden menneet tilaisuudet:
ke 3.11.21 1/5. Strategisen suunnittelun perusteet ja kuinka edetään ja to 11.11.21 välillä.2/5 Soveltaminen ja harjoitukset ja to 18.11.21 3/5. Strategiset valinnat. Ohjelma. Yhteistyössä Virma-hanke, ProAgria Itä-Suomi ja Savonia -amk. Voit osallistua myös yksittäisiin päiviin.
Kolmea ensimmäistä tilaisuutta ei tallenneta eikä materiaali ole julkista.
ti 16.11.21 Maatilojen energiatehokkuus – Sähkön hinta nousee, onko mitään tehtävissä? Etätilaisuus. Yhteistyössä Savonia-amk/Maatila 2030. Etä. Ohjelma
ti 11.5.21 Maatilamittakaavan biokaasulaitoksen käynnistäminen.Ohjelma. Keskustelutilaisuus sidosryhmien edustajille. Osallistujille lähetetään luennointimateriaalit. Yhteistyö Envitecpolis.
ma 3.5. Nurmihavainnot-Facebooklive. Mitä Pöljälle kuuluu? Yhteistyö Peltotieto.
Etenemme esimerkein Eri tuottajatorien toimintatapojen sekä niiden mahdollisten ongelmakohtien selvitys, mikä mahdollistaa toiminnan, mikä tekee toimintamallista kustannustehokkaan, millä saa sen pyörimään.
19.2.21 Leader-rahoitusmahdollisuuksien esittely maatalousyrittäjille nyt ja tulevaisuudessa. Yhteistyö paikalliset Leaderit, MMM (ohjelma päivittyy) face tapahtuma, ohjelma,
Mitä uusi ohjelmakausi tuo tullessaan, antaako se lisää mahdollisuuksia, Laura Jänis, MMM (ei jaettavaa esitystä)
Tallenteen lopussa bonuksena vielä esimerkkejä kuinka yrittäjä lähtisi etenemään hakiessaan rahoitusta maatilalla tuottamilleen tuotteille, myynnille tai palveluille.
18.2.21 Tilusjärjestelyt maatilan ja maaseudun kehittäjänä -rahanarvoisia ratkaisuja. Yhteistyössä Pohjois-Savon alueen maatalousviranomaiset, Luoteis-, Sydän- ja Ylä-Savon maaseutupalvelut sekä maanmittauslaitos. Ohjelma
28.1.21 Pellon omistus ja vuokraus, Marica Twerin, MTK, Pohjois-Savon alueen maatalousviranomaiset, Luoteis-, Sydän- ja Ylä-Savon maaseutupalvelut. Ohjelma
Ruokalaakson palvelut yrittäjille, mitä on tulossa elintarvikealalle (SavoGrown elintarvikkeiden tuotekehitys, ja Savonian elintarvikepalvelut ja muut alueellisen verkoston tarjoamat palvelut elintarvikealalla, erityisasiantuntija, Projektipäällikkö, Jenni Lappi, Ruokalaakso-hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu
Talouden lainalaisuudet, business ajattelu monipuolistamisessa, esimerkkejä, Joakim Pitkälä ja Petri Lappi, ProAgria Itä-Suomi (ei jaettavaa esitystä, esitys tallenteessa)
Selvitettävät asiat ja prosessin kulku eri alasajo tapauksissa (vapaaehtoinen alasajo osittainen/kokonaan tai pakollinen alasajo, mitä eri termit tarkoittavat, kuka pääsee ja paljonko kestää ajallisesti, mitä voi jäädä itselle, ”pakkomyynnin uskomukset”, Aila Riikonen, Wikli
Joensuu Marika, ProAgria Itä-Suomi. Miten neuvontaorganisaatio käyttää ennakointitietoja vyväksi asiantuntijatyössä. (Tallenteessa kohdasta 2,49 min -> )
PERUTTU 28.10.20 Onko kamera valmiina? Edustavat kuvat maatilaltasi/yrityksestäsi (Iisalmi) klo. 11-14:30 (yhteistyö YOM-hanke, YSAO, Savon yrittäjät, maksullinen) ohjelma
Koronatilanteessa toimimme MTK:n valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan, joka pohjautuu THL:n ohjeistuksiin.
KEVÄÄN 2020 VERKON KAUTTA TOTEUTETTAVIEN KOULUTUSTEN materiaalit löytyvät tästä. Sieltä löytyy myös linkkejä muiden alueiden tukitilaisuuksien materiaaleihin. Sieltä löytyy myös Peltolive laitumiin liittyen tapahtuman tiedot.
Innostu tiedosta -hanke on yhteistyöhanke, jota toteutetaan yhteistyössä Luken, Luoteis-Savon -, Sydän-Savon ja Ylä-Savon maaseutupalveluiden kanssa. Rahoittajan juliste
Hankkeen päätavoite on antaa tietoa tilojen kannattavuuden parantamiseen.
Innostu tiedosta on käytössänne aina 31.12.2022 saakka.
Tavoitteena on auttaa yrittäjiä mm. välittämällä tietoa tilan kehittämiseen liittyen. VarmaNurmen tiedotusasiat jatkuvat myös ko. hankkeessa. Hanke pyrkii vaikuttamaan tilojen toimintaympäristöön, jotta se mahdollistaisi tilojen kannatavan toiminnan.
Ole yhteydessä ja laita vinkkiä mistä aiheesta haluaisit tietoa.
Innostu tiedosta sivut rakentuvat Kohti tulevaa 2 -hankkeen sivujen perustuksille, jottei hyvää tietoa hävittäisi.
HUOM! Tilaisuuksissa voidaan tallentaa ääntä ja/tai kuvaa, tallenteet tulevat hankkeen nettisivuille/YouTubeen ja kuvia voidaan käyttää MTK Pohjois-Savon sähköisissä ja paperisissa materiaaleissa.
Tilaisuuksissa kerätään osallistumisesta todenne rahoittajan vaatimalla tavalla ja osallistujalistoja säilytetään hankkeen rahoituspäätöksen mukaiseen aikaan saakka.
SYKSYN 2019 OMISTAJANVAIHDOKSIIN JA TILA KEHITTÄMISEEN LIITTYVÄT TILAISUUDET LINKIN KAUTTA. (Oikealla pöytäkoneella katsottuna ja mobiilissa alhaalla).
Materiaalit löytyvät sivuston oikeasta reunasta jaoteltuna tukiasioihin, omistajanvaihdos- ja kehittämisasioihin ja VarmaNurmi-tiedotusosioon. Sivuille kerätään entiseen tapaan tilaisuuksien materiaalit sekä muut pikalinkit. Varsinkin tukiasioihin liittyen linkit viittaavat viranomaisten sivustoihin tai eri koulusten materiaaleihin. Tukiasioissa Tukikalenteriin sisältyvien täydentävien ehtojen ja ympäristökorvausehtojen käytännön toteutus-osioista voit nopeasti palauttaa mieleesi tärkeimmät huomioitavat asiat.
Ohessa myös Kohti Tulevaa -hankkeessa (2/2016-2/2018) tuotettua materiaalia.
Kohti Tulevaa II - hanke tiedotti Kohti Tulevaa ja Tukisarka -hankkeiden jalanjäljillä tukiasioista. Hanke oli maaseuturahaston 100 % rahoittama tiedostushanke, jonka tavoitteena on omistajavaihdosten tukeminen sekä tukitiedotus. Hankkeen tiedotettavaksi tuli myös 5/2019 rahoituspäätöksellä Luonnonvarakeskuksen hallinnoiman Tuotantovarmuutta nurmesta (VarmaNurmi) -hankkeen tiedotus. Hanke kesti vuoden 2019 loppuun saakka.